Några smarta tips för att ta hand om dina orkidéer, en mycket vacker planta som dock även är mycket skör - TittaPaVideon.se
x
Några smarta tips för att ta hand…
En rörd mamma fotograferar sin partner tillsammans med sin exman medan de kommer ut från sjukhuset med barnen 5 gör-det-själv lösningar för att bleka kuddar som gulnat och göra dem hygieniskt rena utan att spendera för mycket

Några smarta tips för att ta hand om dina orkidéer, en mycket vacker planta som dock även är mycket skör

01 Maj 2020 • Av sofia
12.559
Advertisement

Orkidéer är vackra inomhusväxter, som garanterat ger en elegant och personlig touch till alla hörn i ditt hem, men som behöver mycket vård för att alltid vara i bra form. Till skillnad från tidigare har orkidéer blivit mycket vanliga och populära växter, även om det fortfarande kvarstår vissa svårigheter med att få dem att trivas. Det är en växt som kommer från Sydostasien och som därför inte är villig att anpassa sig till alla typer av klimat. Om vi dock vidtar rätt försiktighetsåtgärder, kan vi unna oss nöjet att ha en orkidé hemma och imponera på alla de gäster som kommer och besöker oss.

via: FTD

1. Ljus

Orkidéer är växter som älskar mycket ljus, så det är bra att alltid placera dem i ett väl upplyst hörn av huset. Men var noga med att placera dem i en ljus miljö, men utan att utsätta dem för direkt solljus. Eftersom det är växter som anpassar sig till varmare klimat, är det bra att försöka aldrig låta temperaturen i rummet där du har den sjunka under 10-13 °.
 
Beroende på sort kan även orkidéns rötter behöva ljus och det är därför lämpligt att fråga i butiken för att försöka förstå om växten behöver en genomskinlig kruka.
 

2. Beskärning

image: Pinterest

3 dagar efter det att blomman faller kan du klippa stängeln ovanför den andra utbuktningen. Detta borde få din planta att blomma om. Om detta inte skulle ske även efter beskärningen, kan du mycket väl klippa av hela stängeln så ska du se att orkidén kommer att blomma igen.

Advertisement

3. Näring

image: Pinterest

Jorden som används för odlingen av orkidén måste väljas med stor omsorg och kan inte vara vanlig blomjord. Den här växten med underbara blommor behöver faktiskt en speciell jord för att kunna växa bra. Vi kan hitta orkidéjord i specialiserade butiker och på vissa plantskolor.

4. Vattning

image: Pinterest

Att vattna en orkidé på ett korrekt sätt är avgörande för att växten ska överleva och man måste vara mycket försiktig när man gör det. I själva verket växer orkidéer i en tropisk miljö på stammar och har inte sina rötter direkt i vattnet. Just av detta skäl bör man inte vattna för ofta. Kontrollera alltid jorden, känn på den och doppa ett finger, även under ytskiktet för att se om det är torrt -enbart då bör du ge vatten till din planta. Vi rekommenderar att ge orkidén vatten på morgonen, var noga med att undvika att låta den stå i vatten.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack