Jordgubbar är sommarfrukten nummer ett - goda, vitaminrika och nyttiga för kroppen

av sofia

28 April 2020

Jordgubbar är sommarfrukten nummer ett - goda, vitaminrika och nyttiga för kroppen
Advertisement

Jordgubbar är en typisk vår/sommar frukt, vacker att titta på och läcker att äta. De är inte bara extremt lämpliga för kalorifattiga dieter, utan har även många goda egenskaper för vår kropp. Jordgubbar är både uppfriskande, renande, vätskedrivande och innehåller många vitaminer och näringsämnen. För er som inte vet vill vi upplysa er om att de är rika på järn, kalcium, fosfor och vitamin A, B1, B2 och C - kort sagt, ett koncentrat av välbefinnande! De passar utmärkt som mellanmål och är också relativt enkla att odla på terrass eller balkong, det viktiga är att klimatet är milt och inte för kallt.

via Healthline

Pexels

Pexels

Jordgubbar börjar mogna runt april månad i varmare länder och därför är den bästa perioden att köpa dem  definitivt maj-juni. Smultron å andra sidan, är mer resistenta än jordgubbar och håller längre, ur näringssynpunkt finns det dock inga relevanta skillnader. Som redan nämnts är jordgubbar en mycket fördelaktig frukt för vår kropp, eftersom de är rika på välgörande egenskaper och näringsämnen. Eftersom de till stor del består av vatten, är de lämpliga för att återställa vätskebalansen i kroppen och deras låga kaloriintag gör dem mycket lämpliga som dietfrukt, eftersom de ökar mättnadskänslan utan att innehålla fett. Naturligtvis gäller detta inte om man äter  jordgubbarna tillsammans med grädde eller socker.

Advertisement
Pexels

Pexels

Jordgubbar innehåller goda mängder fosfor och kalium, det sistnämnda mineralet bidrar till att reglera blodtrycket och muskelsammandragningar. 100 g jordgubbar innehåller 4% av den rekommenderade dagliga dosen av dessa två mineraler. Jordgubbar innehåller också xylitol, vilket gör dem till en bra frukt även för friska tänder. Precis som andra röda frukter är jordgubbar naturligt antiinflammatoriska, eftersom de är rika på C-vitamin, mineraler och antioxidanter.

Kort sagt kan det att äta jordgubbar ge otaliga fördelar för vår hälsa... Tänk bara på att inte överdriva och undvik dem om du har specifika hälsoproblem som kan förvärras av konsumtionen av denna frukt.

Advertisement