Bananer är en riktig energikälla för din kropp, 7 viktiga egenskaper som gör dem hälsosamma - TittaPaVideon.se
x
Bananer är en riktig energikälla för…
De trodde sig ha förlorat den för alltid, men efter 38 år hittade de sin sköldpadda bland dammet på hyllorna Det spelar ingen roll vad du arbetar med, var alltid ödmjuk och vänlig, gott uppförande har inget med lönen att göra

Bananer är en riktig energikälla för din kropp, 7 viktiga egenskaper som gör dem hälsosamma

17 Februari 2020 • Av sofia
1.640
Advertisement

Det är en av de mest älskade, välsmakande och konsumerade frukterna i världen, samt en av de mest energirika som finns. Vet du vilken frukt vi pratar om? Vi talar självklart om bananer, en produkt från naturen som är känd sedan antikens tiden och som har sitt ursprung i Sydostasien.

Förutom att den är utsökt, är det allmänt känt att banan är en frukt rik på näringsämnen som verkligen är bra för hälsan, så mycket att den ofta rekommenderas som ett "botemedel" mot vissa krångliga tillstånd som vår kropp kan drabbas av, eller för att få extra energi när man sportar. Förutom de mest kända egenskaperna har bananen dock även många andra, som verkligen gör den till ett utmärkt livsmedel.

via: Healthline
  • 1. De är rika på fiber, antioxidanter och näringsämnen
Få proteiner, nästan inget fett, kolhydrater och cirka 105 kalorier per frukt är en sammanfattning av näringsinnehållet i denna underbara exotiska frukt. Till allt detta tillsätts naturligtvis kalium, fibrer, vitaminer och antioxidanter, ämnen som gör den till en utmärkt energikälla som är både hälsosam och naturlig.
  • 2. De förbättrar matsmältningen
Tack vare fiberinnehållet och sin resistenta stärkelse kan bananer ge näring åt tarmbakterierna, vilket skyddar detta organ och tjocktarmens hälsa och gör den lättsmält.
  • 3. Reglerar blodsockret
Eftersom de är rika på pektin och resistent stärkelse kan bananer hålla blodsockernivån nere efter måltiderna och minska aptiten, vilket saktar ner tömningen av magsäcken. Dessutom har de ett glykemiskt index som är mellan lågt till lågt.
  • 4. De hjälper oss att gå ner i vikt

Med tanke på dess näringsämnen är bananer perfekta för att göra oss mätta under lång tid utan att göra att vi går upp i kroppsvikt eftersom de har ett låg kaloriinnehåll.

image: Pixabay
  • 5. De förbättrar njurhälsan
Hur? Tack vare det höga kaliuminnehållet. Detta ämne är mycket viktigt för att kontrollera blodtrycket och främja en korrekt njurfunktion. Flera studier i detta avseende har kopplat konsumtionen av bananer till minskade chanser att utveckla njursjukdom.
  • 6. De är välgörande för hjärtat
Tack vare kaliumet, som reglerar och kan sänka blodtrycket, innebär det att regelbundet äta bananer att se efter sitt hjärtas hälsa. Lågt blodtryck innebär även en minskad risk för hjärtsjukdom.
  • 7. Kalium och kolhydrater, perfekt vid träning

Banan är allmänt erkänd som en frukt för idrottare. Anledningen är enkel eftersom den med sitt innehåll av mineraler och kolhydrater är mycket energirik och ger utmärkt näring före, under och efter träning.

Advertisement
image: Needpix

Så länge man inte överdriver konsumtionen är det därför tydligt att bananen är en kraftfull frukt, ett nyttigt och viktigt livsmedel för vårt fysiska välbefinnande. Kom alltid ihåg att denna artikel är skriven i informativt syfte och kan inte på något sätt ersätta en läkares utlåtande. Om du tvivlar på din kost eller hälsa, bör du alltid rådfråga en specialist.

Tags: MatMå braHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack