Coronaviruset - myndigheterna och välgörenhetsorganisationerna vädjar till människor att inte överge sina husdjur, de smittar inte

av sofia

08 April 2020

Coronaviruset - myndigheterna och välgörenhetsorganisationerna vädjar till människor att inte överge sina husdjur, de smittar inte
Advertisement

Nödsituationen som skapats på grund av coronaviruset leder till många oroväckande konsekvenser. Ett fenomen som sprider sig i många länder där antalet smittade fall ökar är att överge husdjur. Även om det är en dålig ovana som tyvärr existerar sedan lång tid tillbaka, ökar antalet fall av husdjur som människan, av rädsla för att bli smittad, vill bli av med på grund av covid-19.

Därför vädjar välgörenhetsorganisationer och kända personer till allmänheten för att sprida medvetenhet och för att förklara att denna rädsla i verkligheten är ogrundad.

via Ansa

Advertisement
Pexels

Pexels

I situationer som den vi upplever just nu, där panik sprids bland människor med extrem lätthet, även på grund av falska nyheter, är det bra att alltid verifiera all information med hjälp av tillförlitliga källor. Även husdjuren betalar priset den här gången, eftersom många människor överger dem, övertygade om att de på något sätt kan överföra coronavirus till människor.

Det finns för tillfället inga vetenskapliga bevis som stöder denna teori, men som om det redan var sommar - när hundar och katter överges mer - finns det många fall av djur som hamnat på gatan sedan pandemins utbrott.

Advertisement
Pikrepo

Pikrepo

Bland annat italienska Röda korset försöker nå ut till alla medborgare genom kampanjen #noinonsiamocontagiosi. Organisationen vill påminna om att det nu som aldrig förr är nödvändigt att ta hand om sina fyrbenta vänner och att alltid förlita sig på officiella källor när det gäller nyheter och hur man ska bete sig. Flera italienska kändisar har hakat på kampanjen mot övergivande och påminner allmänheten om att hundar och katter inte kan smittas eller överföra covid-19.

I Frankrike, efter de restriktiva åtgärder som vidtagits för att motverka coronaviruset, har flera djurskyddshem och biståndsfaciliteter för djur stängts, och även här har det skett en ökning av antalet övergivna djur. Av denna anledning har landets myndigheter uppmanat alla att inte lyssna på rykten som går angående hundar, katter och virus, men att istället visa medmänsklighet och ta ansvar för att undvika att alla dessa oskyldiga djur hamnar på gatan.

Pxhere

Pxhere

Allt som återstår är att hoppas att människor kommer att lyssna på denna typ av information och att färre och färre människor runt om i världen kommer att låta sig styras av panik och falska nyheter och istället värna om hälsan och säkerheten för sina trogna fyrbenta vänner.

Advertisement