Brandkåren rekommenderar att man undviker att ladda sin telefon på täcken eller lakan

av sofia

19 April 2019

Brandkåren rekommenderar att man undviker att ladda sin telefon på täcken eller lakan
Advertisement

Smarttelefoner är nu oskiljaktiga följeslagare för de flesta människor, enheter som verkligen är användbara och idag är de praktiskt taget något vi inte längre kan klara oss utan. Även om de är så vanliga och utbredda att de till och med används av barn, kan de fortfarande dölja fallgropar som kan äventyra våra liv. En av dem är deras förmåga att generera värme under laddning, något som även kan orsaka brand.

via Newton Fire Department/Facebook

Advertisement
pexels

pexels

I detta avseende utfärdade brandkåren vid Newton Fire Department i New Hampshire en varning på sociala medier för att informera människor om riskerna med dessa elektroniska apparater. När mobiltelefonen är ansluten till strömförsörjningen kan temperaturen stiga tillräckligt mycket för att utlösa en brand. I detalj är den farligaste platsen där smarttelefonen kan laddas kanske den vanligaste, nämligen sängen.

Sängkläderna är utformade för att behålla värmen, så en mobiltelefon som vilar på lakana eller under kudden kommer snabbt att överhettas upp till farliga nivåer. Den mest störande delen av frågan är att de personer som är mest utsatta för fara är de allra yngsta, som brukar sova med mobiltelefonen bredvid dem medan den är ansluten till batteriladdaren. För att göra meddelandet mer övertygande skickade brandkåren bilder av brännmärken som skapats av mobiltelefoner eller nätaggregat.

Advertisement
Newton Fire Department/Facebook

Newton Fire Department/Facebook

Som en påminnelse har de också angivit några regler för att minska risken för brand:

  • Ladda aldrig smarttelefonen över natten. Ofta kopplar du telefonen till eluttaget innan du somanr och tar sedan loss den när du vaknar. Detta kan vara dödligt eftersom enheten laddas helt på mycket mindre tid och om den lämnas fast i uttaget i 7-8 timmar kan den lätt överhettas. När du sover, inser du bara faran för sent när kanske flammorna redan har uppståt.
  • Välj alltid orginal batteriladdare. De vanligaste orsakerna till olyckor är den dåliga kvaliteten på tillbehören eller kanske deras slitage. Bättre att inte köpa en billig kopia eller att ersätta den om den är för gammal.
  • Placera telefonen på en plan yta. När du börjar ladda din smartphone, bör du undvika ojämna ytor som kan göra att den faller, orsakar kortslutning eller till och med täcker dem med mjuka föremål, vilket förhindrar att den ackumulerade värmen släpps ut.

Att följa och få andra att följa dessa enkla anvisningar kan rädda både ditt liv och det för dina nära och kära.

Advertisement