Enligt vetenskapen finns det 5 skäl till att föräldrar kan få ångest och depression

av sofia

07 April 2019

Enligt vetenskapen finns det 5 skäl till att föräldrar kan få ångest och depression
Advertisement

För föräldrar är deras barn de vackraste och mest dyrbara varelserna i världen, för att de fyller dem med kärlek och ger en ny mening åt deras liv, som aldrig mer kommer att bli detsamma.

Ett barna födelse förändrar hela ens existens och hur mycket man försöker förbereda sig på händelsen, så öppnas en helt ny värld när barnet kommer, vilket sätter de nyblivna föräldrarnas fysiska och mentala välmående på prov.

Så det är inte ovanligt att känna sig ledsen, orolig och deprimerad, liksom utmattad och orsaken är inte alltid hormoner och trötthet. En del studier visar 5 andra skäl som man bör tänka på för att bemöta och uppleva föräldraskapet på ett bättre sätt.

Advertisement
Enligt vetenskapen finns det 5 skäl till att föräldrar kan få ångest och depression - 1
  • 1. Behovet av att vara perfekt. Enligt en belgisk undersökning är föräldrar som har högre utbildning de som har störst risk för utmattning. Faktum är att alltför höga mål ställs, överlägsna deras krafter och orealistiska, vilket resulterar i en onödig och outhärdlig press. Bättre att sänka din standard och lyssna mer på ditt barn, du behöver inte vara den perfekta föräldern, men bara vara det ditt barn behöver.
  • 2. Orealistiska förväntningar från sociala medier. En annan studie betonar sociala mediers ansvar för att bygga upp orealistiska förväntningar som orsakar depression, ångest och dålig sömn. Detta gäller även föräldrarna. Kom ihåg att bilderna som publiceras på sociala medier bara beskriver stunder, kanske retuscherade sådana, av ett liv som innehåller samma mängd positiva och negativa känslor som andras liv. Oroa dig bara om att ta hand om din familj, inte att uppfylla de fiktiva normerna för sociala medier.
Advertisement
Enligt vetenskapen finns det 5 skäl till att föräldrar kan få ångest och depression - 2
  • 3. Känna sig som att det aldrig finns någon paus. De första månaderna av ett barns liv är monotont och ansträngande och det finns inga lediga dagar. Enligt en studie börjar nyblivna mammor njuta av sina barn från 6 månader, eftersom de först kämpar mot de drastiska och radikala förändringar som har överväldigat deras liv. Om du känner dig utmattad, tveka inte att fråga familj och vänner om hjälpa med att vakta barnet lite eller med hushållsarbetet.
  • 4. För många ansvarsområden. Att vara förälder innebär att ha flera roller: kock, sjuksköterska, lärare, chafför, tränare, psykolog och mycket mer, beroende på barnets situation och behov. En studie bekräftade att ju mer du arbetar som förälder, desto mer sannolikt är att du får depression eller ångest. Därför är det bättre att låta barnet ta initiativet ibland, fråga honom vad han vill äta och hjälpa dig att städa upp sina leksaker.Invia commenti

Erik Przekop/flickr

Erik Przekop/flickr

  • 5. Känna dig som att du förlorar dig själv. Så länge barnen är mycket små, har de ett ständigt och nästan totalt behov av föräldrarna. När de växer upp, utvecklar de gradvis en självmedvetenhet och inser att de är individer utanför sina föräldrar, från vilka de börjar hävda utrymmen för självständighet. Men för de första åren är detta band och detta totala behov mentalt tröttsamt för en förälder, som kan känna att den inte längre har ett eget liv. Det är därför bra att ta sig tid bara för sig själv, med hjälp av familj och vänner, även 15 minuter för att ta en dusch, träna eller läsa i fred kan vara hälsosam.

Det är inte lätt att ta hand om barn, särskilt när de är små och det krävs mycket tålamod och proportion och medvetenheten om att du kan och måste lita på andra när du känner att du inte längre larar något, bara fråga om hjälp. Kom ihåg att de kommer att växa upp och då kommer du att sakna de gånger du hade dem under din kontroll ;)

Advertisement