Dessa ord hjälper INTE en person som går igenom något smärtsamt - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Dessa ord hjälper INTE en person som…
Brevet från en son till sin pappa som valt att lämna honom Kvinnor borde gå ut med sina vänner åtminstone två gånger i veckan enligt psykologerna

Dessa ord hjälper INTE en person som går igenom något smärtsamt

526
Advertisement

Tyvärr är livet även gjort av smärtsamma stunder, som vi personligen eller människor runt omkring oss går igenom. Trots att vi kanske har haft direkt erfarenhet av något, så vet vi ofta inte hur vi ska trösta någon i vår närhet när de går igenom en förlust. Det verkar för oss som att varje ord låter tomt och kanske olämpligt och vi känner oss obekväma, ibland maktlösa.

Oavsett om det är en förlust, någon som blivit lämnad eller någon annan form av smärtsam händelse, lider den som drabbats av en djup tomhet. Låt oss ta reda  på vilket som är det bästa sättet att vara nära dem.

Ord kan göra både skada och nytta. De kan lindra smärtan, men de kan också göra den skarpare. De kan rädda de som säger dem, eller få dem att känna sig obekväma. Alba Payàs, psykoterapeutchef för Institut-PRRI i Barcelona, har i sin bok The Message of Tears identifierat några fraser som man bör undvika att säga till dem som lider, inklusive:

 • Nu måste du vara stark
 • Försök att distrahera dig 
 • Tiden läker alla sår
 • Nu kan du hjälpa andra föräldrar / syskon / etc .
 • Du är ung! Du kommer att gifta om dig
 • Kom ihåg de positiva sakerna
 • Denna smärta kommer att göra dig till en bättre person
 • Barnen är små, de kommer att glömma
 • Jag vet hur du känner, samma sak hände mig
 • Lyckligtvis är dina barn nu stora, föreställ dig om det hände tidigare
 • Lyckligtvis har du fler barn
 • Tänk på dina andra barn

Den person som lider i det ögonblicket kan inte distraheras, hans eller hennes sinne är inriktad på minnena och på avsaknaden. Ibland är han eller hon rädd för hur livet kommer att bli nu. Bättre än tusen ord är då en respektfull tystnad. Det som räknas är att den andra personen känner vår närhet och vår kärlek, utan att man nödvändigvis måste säga det och ge det en röst. Om vi inte uppfattar de ord som vi vill säga som äkta är det bättre att vara tysta och lyssna. Att lyssna är en enorm kraft som sätter oss i kontakt med andra, ännu bättre än med ord. Detta kommer att göra det möjligt för den andra att få ur sig sitt lidande, även om den bara gråter. Att gråta är faktiskt en befriande reaktion, som tillåter oss att uttrycka det vi har svårt att säga. Tårarna sköljer bort vår sorg och släpper ut vår smärta.

Låt oss bekräfta för den andra personen att vi finns där, utan att säga det med ord. Förr eller senare kommer han eller hon att titta upp, kanske till och med bara en liten stund och när personen ser att vi är där kommer den att känna lite värme i sitt hjärta.

Tags: Psykologi
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack