De tre stöttepelarna inom den japanska kulturens disciplin - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
De tre stöttepelarna inom den japanska…
Om du vill uppfostra dina barn utan att behöva ångra något bör du inte begå dessa 10 väldigt vanliga misstag Relationen mellan mor- och farföräldrar och barnbarn är en värdefull gåva

De tre stöttepelarna inom den japanska kulturens disciplin

Av sofia
612
Advertisement

Västvärlden tittar ofta på det japanska samhället och dess kultur med förvåning och beundran för hur värderingar som integritet, utbildning och pliktförmedling överförs. Disciplin är den grundläggande regeln, grunden som en hel livsstil byggs upp på, en tradition och ett arv från Zen munkar och antika Samuraier. Japanerna är kända för att vara effektiva och flitiga samt för sin förmåga att resa sig och reagera på motgång.

År 1600, medan England redan var en kommersiell och kolonialmakt, var Japan fortfarande i full feodalism.  Bara några århundraden senare blev "den stigande solens land" ett av världens rikaste länder, i framkant inom teknik och industri. Här är de tre stöttepelarna inom japansk uppfostran och utbildning som ligger till grund för ett väldigt komplext samhälle.

De tre stöttepelarna i det japanska samhället

image: Max Pixel

Organisation. Bra planering sparar tid och förbättrar effektiviteten av allt arbete. Detta koncept börjar i hemmet och överförs gradvis till skolan, arbetet och institutioner. Varje individ har sin roll och strävar efter att det globala systemet fungerar optimalt.

Punktlighet. I det japanska konceptet går ordet långt bortom att titta på tidtabeller eller utgångsdatum, det handlar om att tro på åtaganden, visa respekt för andra och för sig själv.

Rengöring. Att eliminera smuts och oordning motsvarar att skapa harmoni i kaoset, vilket påverkar hälsan och det psykofysiska välbefinnandet positivt. Denna grundläggande komponent i det japanska samhället utvecklas enligt strategier som kallas de 5 "S:en", där varje term antar ett visst värde och mening:

Seiton: allt på sin plats
Seiri: kasta bort det som är värdelöst
Seiso: ordning och renlighet på offentliga och privata platser är en plikt för alla, både vuxna och barn
Seiketsu: städning av olika utrymmen måste ha samma regler för alla samt förstås av alla
Shitsuke: alla tidigare steg representerar en plikt som  upprepas varje dag

Balansen ligger någonstans i mitten

image: Unsplash

Ofta kan det japanska tillvägagångssättet vara alltför stelt och uppfattas som förtryckande, särskilt enligt de nya generationerna. Som i de flesta fall ligger nyckeln till allt i balans. Kort sagt är det viktigt att ta det som är positivt i de östra begreppen såsom disciplin och respekt och försöka tillämpa dessa värderingar med rätt mått.

Advertisement
image: Unsplash
Tags: MärkligtKultur
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack