6 grönsaker som du kan regenerera från köksavfallet - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
6 grönsaker som du kan regenerera från…
10 tips till alla föräldrar för att göra livet enklare Hur denna hund tar hand om sin lill husse är så gulligt

6 grönsaker som du kan regenerera från köksavfallet

Av Linda Solari
1.366
Advertisement

Skulle det inte vara en dröm att kunna odla ett grönsaksland från ditt köksavfall? Tja, för en gång skull kan drömmar bli verkliga: det måste ändå sägas att det inte alltid lyckas, det beror mycket på naturen hos den grönsak som planteras och villkoren för den egna trädgårdgården, men det kostar inte någonting att prova. Och då, om det lyckas, kan vi försäkra dig att tillfredsställelse är så stor! Så här kan du plantera med organiskt köksavfall.

Morötter

Morötter, såväl som rovor och betor, växer igen från toppen (det med blast): separera den delen, lägg den i vatten med den beskärda sidan nedåt och vänta tills rötterna blir vita. Byt vattnet ofta och ha behållaren i full solljus. När rötterna har dykt upp kan du plantera morötterna, var försiktig att inte täcka skotten.

Sallad

Bladgrönsaker är väldigt lätta att regenerera och växer ännu snabbare än andra: de behöver mer utrymme, så det är lämpligt att ha ett litet grönsaksland till ditt förfogande. Doppa nedre ändarna av salladsbladen som du eventuellt skulle ha kastat bort, i en skål med vatten. Placera behållaren på ett soligt ställe och byt vatten ofta. Vänta på att de vita rötterna bildas vid bladets botten, nu kan du plantera det i jorden.

Advertisement

Selleri

image: pixabay.com

Även selleri är en väldigt lätt grönsak att regenerera: skär av basen och lägg den i en skål med varmt vatten med de beskärda ändarna uppåt. Byt vattnet ofta och se till att det finns gott om solljus till selleriet. När nya gröna löv visas, kan plantera det utan att täcka skotten. 

Schalottenlök

För att regenerera schalottenlök , klipp helt enkelt bottenänden (den med rötterna) och fördjupa den i en behållare full med vatten: för att växa måste rötterna vara mycket våta. Byt ofta vattnet och placera behållaren på en solig plats. På en vecka eller så kommer du att se att det gröna i löken har vuxit, då är det dags att plantera den.

Basilika och koriander

image: pixabay.com

Placera stjälkarna i ett glas med vatten, se till att bladen inte bli blöta (om det behövs, kan du ta bort de bruna): Byt vattnet varannan dag och vänta tills de vita rötterna växer från botten. När de har nått några centimeter i längd, kan du plantera örterna. Efter några veckor kan du se att nya löv har vuxit!

Advertisement

ingefära

Att själv odla ingefära är mycket enkelt och dessutom är den en extremt fördelaktig krydda för hälsan! För att regenerera den måste du skära rötterna i bitar som innehåller minst ett skott. Plantera direkt och fukt jorden: Var uppmärksam på stagnationen av vatten, för vilken ingefära är mycket känslig! Efter en vecka eller så bör ingefära du planterade ha en rot stark nog för att fortsätta växa!

Nu vet du hur man odlar ett litet grönsaksland från hushållsavfall: kom ihåg att helst köpa ekologiska grönsaker, för på detta sätt kan du vara säker på att grönsakerna inte har besprutats.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack