Här är 10 örter som du kan låta växa i vatten och ha färska i ett helt år

av Linda Solari

26 Oktober 2017

Här är 10 örter som du kan låta växa i vatten och ha färska i ett helt år
Advertisement

I många recept ska man använda örter som ska helst nyttjas färska: i många fall ersätter man de med torra eller så har man inte med kryddorna alls, men finns ett sätt att alltid ha ett fräscht lager av dessa örter hemma? Den goda nyheten är att det finns ett sätt som bland annat inte kräver jord eller att man byter vatten för ofta. Så här gör du...

Advertisement

Så planter växa i vatten.

Så planter växa i vatten.

Ta först en 15 cm kvist från en växt som är planterad i jord: du måste välja en ung med en mjuk konsistens och med ljusgrön färg. Innan du doppar det i vatten, ta bort löven närmast basen, för att förhindra att de roterar.

Sätt kvistarna i en burk eller i en flaska, det viktiga är att det står så vertikalt som möjligt. Täck behållarens botten med papper eller en bit trasa för att förhindra bildandet av alger som kan hindra rötternas tillväxt. Den senare kommer emellertid aldrig att exponeras i solljus.

Börja med att byta vattnet en gång i veckan: Efter bildandet av vita rötter (det kan ta 6 veckor) kan du ändra det mer sällan (när du ser det blir grumligt).

Advertisement

Här är örterna som kan växa i vatten.

Här är örterna som kan växa i vatten.

Rosmarin: Välj unga stjälkar, de som ännu inte har utvecklat den träiga delen. Håll burken på ett soligt ställe.

Salvia: Den bästa tiden att skära stjälkar är våren. Salvia kräver att vattnet bytes oftare eftersom det tenderar att utveckla mögel.

Mynta: Sätt lite mynta i vattnet och ditt hem kommer att översvämas av en undebar doft. Det är en av de örter som är lättare att växa i vatten.

Dragon: Ta några stjälkar från den planterade växten på våren när de små grenarna är nyutvecklade. Den franska örten är utmärkt för användning i kokt mat och är idealisk i sallader.

Basilika: Basilika är en enkel ört att odla. Ta bort en gren från plantan före blomningen och placera den på en varm plats i ditt hem.

Timjan: Som med basilika är den bästa tiden att välja stjälkar från växten före förblomningstiden. Tips: För att påskynda tillväxten för den planterade örten skär av de längre stjälkarna.

Oregano: Efter att ha satt stjälkarna i vattnet, klipp av de längre stjälkarna då och då.

Citronmeliss: Välj stjälkar på våren eller hösten och placera behållaren på en mycket ljus plats. Var noga med att byta vattnet ofta. Med färsk meliss kan du förbereda utmärkta infusioner.

Stevia: Ta de unga stjälkarna och ha dem på en skyddad och solig plats.

Advertisement