7 fantastiska psykologiska tricks som kommer att vara till nytta i vardagen

av Linda Solari

09 Januari 2018

7 fantastiska psykologiska tricks som kommer att vara till nytta i vardagen
Advertisement

Om det är sant att hjärnan är en väldigt komplex maskin, är det också sant att det finns mönster för beteende som kan detekteras, studeras och därför också styras. Några av dessa (som att imitera en gäspning) är ett arv från när vi var "djur", andra har vi utvecklat med hjälp av språket och social interaktion.

Vi har samlat för dig 7 väldigt intressanta tricks med vilka du kan "lura" din hjärna eller andras. Experimentera lite och berätta sen hur det gick!

Advertisement

1. Fokusera på imitation

1. Fokusera på imitation

kabaldesch0/ Pixabay

Om du pratar med någon och du vill få ett positivt intryck, försök bara att imitera några av deras beteenden. Oavsett om det är ett återkommande ord, en gest eller ett uttryck av ansiktet (uppenbarligen utan att överdriva), kommer det att hjälpa din samtalsperson att känna sig lugn och känna sig positivt inställd till dig.

Advertisement

2. Upprepa ett nyckelord

2. Upprepa ett nyckelord

Penguizilla/ Wikimedia

Eftersom kommunikation främst bygger på ord, försök att identifiera det ord som passar bäst att ge känslan av ett visst begrepp under ett tal, och upprepa det flera gånger (även här undvik att överdriva). Din publik kommer att tendera att komma ihåg det och om du är särskilt övertygande kommer de också att börja använda det.

3. Med föräldrarna

3. Med föräldrarna

Free-Photos/ Pixabay

Om du pratar med en person och du inser att dina ord kanske inte är mycket trovärdiga (kanske på grund av brist av tillräckliga detaljer), försök att lita på föräldrarnas auktoritet. Eftersom dessa uppfattas omedvetet som auktoriteter, räcker det med att säga att några nyheter har berättats för dig av din far att göra det automatiskt mer trovärdigt.

4. Psykologi tillämpad på spel

4. Psykologi tillämpad på spel

OpenClipart-Vectors/ Pixabay

Om du spelar "sten, sax och påse" men lyckan vill inte hjälpa dig, försök att använda lite psykologi. Om du känner till din motståndare, fråga honom en eller flera frågor som du vet är känsliga eller pinsamma. Omedvetet kommer han/hon att välja sax eftersom det kommer att användas som en försvarsstrategi.

5. Broccoli-tekniken

5. Broccoli-tekniken

slon_dot_pics/ Pexels

Det är en strategi som uppskattas av föräldrar men är tillämpligt på många olika områden. Om du berättar för ett barn att han måste äta broccoli (eller någon annan mat som inte uppskattas av de små), kommer barnet förmodligen att berätta nej. Men om du lägger fram det som ett val "du kan välja att äta 2 eller 5", kommer du förmodligen att kunna få barnet att äta 2 (vilket var din avsikt från början).

Advertisement

6. Tricket med en gäspning

6. Tricket med en gäspning

mattysimpson/ Pixabay

Har du intrycket att någon tittar på dig? Försök att gäspa. Om någon faktiskt höll ett öga på dig, kommer den personen också att gäspa!

7. Ta bort en låt från ditt huvud

7. Ta bort en låt från ditt huvud

MaxPixel

Det måste ha hänt alla, att titta på tv-reklam och helt plötsligt sjunger man den hatfulla sången en hel eftermiddag. Hur slutar man? Försök att sjunga hela låten och koncentrera dig på sista del: förmodligen kommer hjärnan att uppfatta att den då är avslutad och kommer att lagra låten.

Advertisement