Påskris, en fascinerande nordisk tradition att föra vidare

av sofia

01 April 2019

Påskris, en fascinerande nordisk tradition att föra vidare
Advertisement

Bland de äldsta traditionerna i nordeuropa är påskriset en av de mest originella och festliga dekorationerna för att välkomna våren. Trots att den föds från den forntida tyska traditionen har påskriset sedan några år tillbaka börjat spridas till skyltfönster på de stora butikerna i många andra länder som tidigare inte haft denna tradition, men aldrig som en prydnad till hemmet, till skillnad från julgranen.

Här är dess ursprung, dess innebörd och varför du bör dekorera ditt hem med ett påskris!

Advertisement

Med sitt ursprung i tysk tradition kallas det också "livets träd", eftersom det representerar Jesu uppståndelse och människans återfödelse. Till skillnad från den rent hedniska symboliken i juldekorationer har den nordeuropeiska traditionen med påskris ett mycket religiöst värde.

Det är just Bibeln som talar om det för första gången i en betydande passage i Första Moseboken: "Herren Gud lät livets träd grodda i mitten av trädgården".

Advertisement
Gabriele Diwald/Flickr

Gabriele Diwald/Flickr

Om du vill följa den teutoniska traditionen bokstavligen, består det perfekta påskriset av körsbärs-, persiko eller aprikosträdsgrenar, till vilka olivkvistkvistar kan läggas till som dekoration (som erhålls enligt kristen tradition i samband med Palm Söndagen) och olika vårinspirerade dekorationer: sparvar, duvor, rödhakar, nyckelpigor, färgade ägg och rosetter är bland de vanligaste prydnadsföremålen att hänga i påskriset.

Mycket ofta är utrymmet i huset begränsat i förhållande till behoven av påskträdet enligt tradition, men här är några knep för att dekorera ditt rum på ett roligt sätt och utan kostnad:

Om du inte lyckas införskaffa all nödvändig utrustning kan du ta en gren från en park eller lund och dekorera den med självhäftande prydnadsföremål. Bland de dekorationer som passar bäst i påskriset finner vi dekorerade ägg eller med målade sådana av papier-mâché. Samma sak kan göras om du vill lägga till andra former som är typiska för våren, som harar av hård kartong som skärs ut och målas på ark av gamla tidningar.

Ett användbat och glädjande tidsfördriv för hela familjen under påskhögtiden för att dekorera ditt hem med vårens färger!

Advertisement