Att vara beslutsam är att kunna säga nej när det behövs, utan att vara rädd för vad andra kommer att tycka - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att vara beslutsam är att kunna säga…
Att bete sig som att man var överlägsen andra är ett typiskt drag hos osäkra människor Att säga hela sanningen är inte alltid den bästa lösningen

Att vara beslutsam är att kunna säga nej när det behövs, utan att vara rädd för vad andra kommer att tycka

518
Advertisement

För att kunna kontrollera sitt liv är det nödvändigt att kunna säga nej. Annars är risken att man gör något man inte vill och blir olycklig. Man skulle kunna tro att säga nej är något som är typiskt för själviska människor. Men att vara belsutsam är något helt annat än själviskhet och det är ofta nödvändigt att sätta gränser för att inte falla i händerna på manipulerande människor som utför emotionell utpressning.

image: pexels.com

Att vara beslutsam är förmågan att på ett tydligt och resolut sätt uttrycka sina känslor och åsikter utan att förolämpa eller attackera den andra personen. Kort sagt är det att veta hur man säger nej när det är nödvändigt. Beslutsamhet är ett beteende som gör det möjligt för en person att agera i sitt eget intresse, utan att bestrida andras rättigheter. Det är baserat på förmågan att utvärdera från en situation till en annan när det är lämpligt att säga ja och när det istället är nödvändigt att säga nej.

Hur känner man igen en beslutsam person?

image: pexels.com

Beslutsamma människor är inte rädda för att ta diskussioner och bemöta meningsskiljaktigheter samt tycker inte om att behaga andra. Bestämda människor tror inte att de måste gå emot sina behov för att behaga andra. Då de är medvetna om sina värderingar och principer i livet, är de inte rädda för att manipuleras och att tvingas till att göra saker de inte vill eller som som inte överensstämmer med deras principer.

Tvärtom offrar människor som inte är särskilt bestämda sitt välbefinnande och ofta sina värderingar för att de är rädda för skuldkänslor och är osäkra. Ofta är att behaga andra ett sätt för att känna sig accepterad, men människor som kan säga nej behöver inte det eftersom de känner sig själva och accepterar sig själva som de är.

Advertisement
image: pexels.com

Att vara beslutsam är inte något som fungerar för alla. En av de största svårigheterna i att vara beslutsam är att hantera skuldkänslor. Du måste lägga skuldkänslorna åt sidan och lyssna till ditt hjärta. Rädslan för att såra andra, vara missanpassad och elak måste övervinnas genom att helt enkelt bemöta den.

Att ha en klar uppfattning om vad du är villig att göra och vad som inte är okej och på vilka grunder man säger nej, kommer att vara användbart för att rättfärdiga och ge dig själv en godtagbar förklaring av ditt beslut och som en följd vara säker på att du har handlat på bästa möjliga sätt.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack