Hon spenderar 100 dollar på att köpa en begagnad soffa på nätet, men sedan får hon reda på att hon blivit lurad

av sofia

27 Januari 2024

Hon spenderar 100 dollar på att köpa en begagnad soffa på nätet, men sedan får hon reda på att hon blivit lurad
Advertisement

Det är inte ovanligt att människor blir lurade på sidor som säljer saker i andra hand. Ibland är bedrägerierna så bra att den stackars köparen inte anar någonting och blir förvånad när den får reda på hur det faktiskt ligger till. Detta är fallet med den amerikanska kvinnan vi nu ska berätta om, som trodde att hon hade hittat ett bra erbjudande för att köpa en soffa, men det slutade tyvärr med att hon hade 100 dollar mindre på kontot.

Det är en tråkig historia som huvudpersonen bestämde sig för att dela med omvärlden för att göra andra människor uppmärksamma på riskerna med denna form av bedrägeri på nätet.

Bedrägeriet på nätet

Bedrägeriet på nätet

Pixabay

Den kvinnliga huvudpersonen i den här historien, som vi kommer att kalla JoAnne, hade bestämt sig för att köpa en ny soffa efter att ha läst en annons. Det totala priset var 400 dollar men efter att ha utbytt de första meddelandena med säljaren bad han henne om en deposition på 100 dollar för att garantera köpet. Vid det här laget blev JoAnne misstänksam och tackade nej till erbjudandet, säljaren informerade henne sedan om att soffan hade sålts till en annan person.

Man skulle kunna tro att det tar slut här, men veckan efter kom det helt plötsligt ett nytt meddelande till JoAnne där samma säljare gav henne samma erbjudande igen. Efter att ha förhandlat beslutade kvinnan att betala förskottet på 100 dollar och skulle få leveransen följande morgon.

Men dagen efter, när soffan inte kom, fick JoAnne bekräftelse på att affären i alla avseenden hade varit en bluff. Kvinnan lämnade in ett klagomål och vände sig till myndigheterna, men det är mycket osannolikt att hon på något sätt kommer att kunna få tillbaka sina 100 dollar, vilket har orsakat en hel del problem för henne och hennes man som båda har relativt låg inkomst.

Advertisement

Hur man blir lurad

Hur man blir lurad

Pixabay

Det finns många annonser för nya eller begagnade produkter på webben. Många av dessa är seriösa och tillåter människor att köpa föremål till mycket överkomliga priser, medan andra inte alls är det, utan döljer något. Hur känner man igen dem?

Ofta har dessa annonser mycket korta beskrivningar med få detaljer. Dessutom, för att göra annonsen trovärdig, använder bedragare profiler som stulits från andra användare.

Dynamiken i bluffen kan se ut på olika sätt, precis som i historien vi just har läst kan de begära insättningar för varor som sedan aldrig når köparen eller skicka länkar för att slutföra köpet men istället stjäl de dina kortuppgifter. I vissa fall skickas föremålet till köparens bostad men det kommer inte att vara äkta eller inte fungera.

Hur kan man skydda sig?

Hur kan man skydda sig?

Pixabay

Det är inte alltid lätt att förstå om en annons är en bluff eller inte, du måste vara uppmärksam på detaljerna och om det finns några misstänksamma aktiviteter är det alltid bättre att undvika att slutföra köpet. För att locka användare kan bedragare använda överdrivet låga priser och dåligt detaljerade beskrivningar, ofta med ett felaktigt språk. I dessa fall bör du absolut undvika att gå vidare till andra webbplatser, om de begär det.

Du bör alltid vara uppmärksam på dessa detaljer, och om du känner dig tveksam är det alltid bättre att undvika att fortsätta handla eller avsluta köpet, eftersom det oftast är svårt att få tillbaka pengarna om du råkar ut för ett bedrägeri.

När du gör köp på nätet bör du alltid vara lite mer uppmärksam än vanligt, avståndet och det faktum att du inte kan se föremålet innan du genomför köpet gör bedragarnas arbete mycket enklare.

Advertisement