Hur kan man veta ifall någon man pratar med är ärlig? Här kommer några tips

av sofia

15 Januari 2024

Hur kan man veta ifall någon man pratar med är ärlig? Här kommer några tips
Advertisement

Att kunna säga att man har en uppriktig vän, en person man kan lita på helt och hållet och som man kan anförtro sina rädslor, hemligheter och behov till, är inget som man ska ta för givet. Det finns människor som helt enkelt inte är äkta och uppriktiga, utan har ett misstänksamt beteende och kanske inte är så lojala som vi tror.

Men finns det tecken som gör att vi mer eller mindre kan förstå när en person är ärlig mot oss eller om det finns en risk att den skulle kunna gå runt och berätta alla våra hemligheter? Svaret är ja. Idag vill vi dela med oss ​​av några tips för att kunna förstå när en person inte är helt uppriktig.

Advertisement

Beteenden du bör vara uppmärksam på

Beteenden du bör vara uppmärksam på

Friends of Europe/Flickr - Not the actual photo

Det första man bör uppmärksamma när vi har någon typ av relation med en person och vill förstå om den verkligen är uppriktig mot oss, är hur de relaterar till andra och hur de hanterar sina relationer. Det finns faktiskt beteendeegenskaper som kan vara avslöjande och tack vare vilka vi kan förstå om det är lämpligt att umgås med den personen eller inte.

  • Manipulerande och dömande människor. De som inte agerar ärligt kommer att visa detta genom att försöka manipulera sin omgivning för att få andra att tänka på samma sätt som dem, för att inte utlösa konflikter. Att känna igen en oärlg person innebär att lära sig förstå när en åsikt som kommer från dem har någon grund och när den inte har det. I vissa fall måste vi förstå att de bara försöker förringa oss för att framstå som bättre människor och få oss att känna oss mindre värda.

 

  • Självgoda människor. De som förringar andra och tror att de är bäst, att de aldrig gör misstag och är övertygade om allt det de gör. När en person inte gör annat än att skryta, understryker hur bra och kompetent den är och att andra bör bete sig på samma sätt är det smartaste du kan göra att ta avstånd eftersom det kan skada din självkänsla.

 

  • De som alltid ändrar sig. Beroende på hur vinden vänder kan deras riktning ändras. Ouppriktiga människor är för det mesta osammanhängande och gör det som är "på modet", samt söker alltid andras acceptans och vill stå i centrum. Håll dig borta!

 

  • De dyker bara upp när de behöver något. Söker de inte efter dig förutom när de behöver något? Strunta i dem i så fall! Det är förmodligen inte särskilt ärliga människor om de beter sig så och du kommer knappast att kunna förvänta dig att de ska vara pålitliga eller lojala.

 

Advertisement

Hur oärliga människor uttrycker sig...

Hur oärliga människor uttrycker sig...

SHVETS production/Pexels - Not the actual photo

Förutom beteenden, sättet de förhåller sig till oss eller andra, finns det även uttryck som många "oärliga" människor använder och som kan vara varningsklockor om vi redan tvivlar på det de säger. Låt oss tillsammans kika på vilka som vi bör ägna särskild uppmärksamhet åt för att försöka förstå vem vi har framför oss.

  • "Det är egentligen inte jag som ska berätta detta för dig." Personen framför oss känner ett behov av att bekänna något som de skulle kunna undvika att säga. Den ger oss information som egentligen inte är nödvändig för oss, men som mer handlar om ett behov av att berätta något för vår samtalspartner, eller ett sätt att förringa andra i våra ögon och övertyga oss om att han eller hon är den uppriktiga och inte den andre. Var försiktig med dem som inte vill, men ändå gör eller säger något som istället skulle kunna undvikas.

 

  • "Jag brukar inte göra så här." Om du inte brukar göra det, varför börja nu? Den som använder detta uttryck är aldrig helt uppriktig. Naturligtvis finns det alltid undantag, men det är upp till oss att förstå vem vi har framför oss och hur mycket det här sättet att prata på kan vara ett tecken på bristande sanningshalt.

 

  • "Tro mig, det är så." Om jag inte kan se det med egna ögon tror jag det inte, lyder ett känt uttryck och det stämmer i många fall. Man kan absolut lita på andra, men speciellt när någon ger oss en negativ nyhet, oavsett om det är på jobbet, i privatlivet eller i tusen andra situationer, är det inte möjligt eller rätt att bara lita blankt på vad andra säger till oss. Vi måste ta reda på om det är sant och om någon försöker övertyga oss om något med den här frasen, kan det vara läge att undersöka saken närmare.

 

  • "Jag gör det inte så här med andra, men med dig gör jag det." Det är ett sätt att säga, att stärka kommunikationen och övertyga oss om att vi är speciella, att vi har en privilegierad plats i vår samtalspartners sinne och hjärta, och det kan vara sant. Men om något säger oss att uppriktighet inte är den dominerande egenskapen hos den vi har framför oss, kan just detta uttryck bekräfta det.

 

Sammanfattningsvis

Låt oss därför vara uppmärksamma på beteenden och ord hos de människor vi interagerar med. Det är inte alla som är uppriktiga och korrekta och om man har några tvivel är det en bra idé att först försöka förstå om personen vi har framför oss är ärlig innan vi anförtror oss eller pratar om andra människor med den.

Dessa små tips kan hjälpa oss. Naturligtvis finns det inget som säger att allt detta nödvändigtvis måste stämma, men vid vissa tillfällen kan de visa sig vara användbara.

Advertisement