Forskarna har upptäckt vilket hormon som orsakar illamående under graviditet

av sofia

09 Januari 2024

Forskarna har upptäckt vilket hormon som orsakar illamående under graviditet
Advertisement

Mer än två tredjedelar av gravida kvinnor upplever morgonillamående under de första tre månaderna och det är kanske ett av de mest besvärliga symtomen som en kvinna drabbas av. Det är ofta förknippat med en förändrad uppfattning om smaker och lukter, som blir som starkast under den nionde graviditetsveckan.

Advertisement

Vad kan orsaka illamående på morgonen?

Vad kan orsaka illamående på morgonen?

Pixabay

Morgonillamående är väldigt jobbigt och många kvinnor lider av det under graviditeten, men det verkar finnas några, om än få, botemedel. Det finns vissa fall där det kan bli riktigt farligt, i själva verket kan kräkningar vara så intensiva att de orsakar uttorkning, undernäring och viktminskning, vilket i ett känsligt ögonblick som graviditeten kan bli livshotande både för mamman och för fostret. I dessa fall rör det sig om hyperemesis gravidarum, för vilken sjukhusvistelse kan vara nödvändig.

Advertisement

Man har upptäckt ett hormon som skulle kunna vara kopplad till detta

Man har upptäckt ett hormon som skulle kunna vara kopplad till detta

Pixabay

Dr Marlena Fejzo har studerat detta fenomen i mer än tjugo år och 2018 lyckades hon publicera en artikel där hon pekade ut en variant av hormonet GDF15 som orsaken till detta svar från kroppen på en graviditet. Denna nya upptäckt användes sedan för att studera och leta efter ett botemedel mot även de lättaste formerna av morgonillamående.

Faktum är att det har upptäckts att under graviditeten ökar nivåerna av GDF15-hormonet och är orsaken till uppkomsten av illamående. Forskarna försökte sedan ge kvinnor detta hormon före graviditeten och insåg att dessa kvinnor var skyddade från att utveckla illamåendet.

Utvecklingen av illamående verkar därför vara kopplad till mängden hormon som cirkulerar i blodet före graviditeten. En kvinna med högre mängder av hormonet redan före graviditeten verkar vara "van" vid dess närvaro och kommer därför att få färre symtom när hormonet tenderar att naturligt öka under början av graviditeten. Tvärtom kommer en kvinna med låga nivåer av detta hormon att reagera kraftigare när nivåerna av hormonet börjar öka i början av graviditeten.

Sammanfattningsvis verkar det att ge kvinnan detta hormon före graviditetens början vara en effektiv lösning mot uppkomsten av illamående på morgonen eller, i allvarligare fall, hyperemesis gravidarum.

 

De första månaderna av en graviditet är mer än bara illamående

De första månaderna av en graviditet är mer än bara illamående

Pixabay

Tyvärr är illamående inte den enda "bieffekten" av en graviditet eftersom de flesta förändringarna sker under de första månaderna då kvinnans kropp måste vänja sig vid det nya embryot. Förändringar på hormonell nivå påverkar en kvinnas allmänna hälsotillstånd på många olika sätt.

När det gäller mat kan plötsliga förändringar i uppfattningen av smaker och lukter inträffa. En maträtt du alltid har gillat kan bli äcklig över en natt.

Den blivande mamman kommer med största sannolikhet att uppleva en stark känsla av allmän trötthet, kroppen behöver mer energi än vanligt så det är normalt att känna en viss  trötthet när man utför normala dagliga aktiviteter.

Å andra sidan kan det också finnas positiva effekter tack vare ökningen av östrogen, som att håret blir mycket glänsande, starkt och tenderar att falla av mindre.

Från en psykisk synvinkel är humörsvängningar mycket vanliga och en kvinna kan gå från att vara lycklig till att bli ledsen på bara några minuter.

Om du har några tvivel är det alltid bäst att kontakta din läkare som kommer att kunna ge dig svar på dina frågor.

 

Advertisement