De är det första flygbolaget i Europa med att inviga ett barnfritt område på flyget: "Fördelaktigt för alla"

av sofia

20 November 2023

De är det första flygbolaget i Europa med att inviga ett barnfritt område på flyget: "Fördelaktigt för alla"
Advertisement

En flygresa där man inte ska behöva stå ut med skrik och gråt från andra resenärers barn? Det har sedan länge varit en dröm för många och nu erbjuder ett europeiskt flygbolag äntligen denna möjlighet. Låt oss kika lite närmare på hur det fungerar och priset man betalar för det "barnfria" flygalternativet.

Advertisement

Ett europeiskt flygbolag som låter dig flyga utan barn som springer runt

Ett europeiskt flygbolag som låter dig flyga utan barn som springer runt

Juergen Lehle/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

En flygresa, särskilt en mycket lång sådan, är redan ganska stressande i sig. Det begränsade utrymmet, den begränsade möjligheten till rörelse är verkligen inte synonymt med komfort och bekvämlighet. Man har ju sedan inte direkt någon möjlighet att stiga av flygplanet och följaktligen tvingas vi utan möjlighet till flykt att hantera allt det som händer ombord, inklusive gråtande och skrikande barn som kanske till och med springer runt. Naturligtvis är det normalt att ett barn beter sig på det här sättet, särskilt när de tillbringar många timmar på ett plan, och föräldrarna kanske har svårt att hålla dem lugna. Av denna anledning har många drömt om att kunna resa med flyg utan sällskapet av barn och detta har nu tack vare vissa flygbolag blivit möjligt.

Det turkisk-nederländska företaget Corendon Airlines har beslutat att förverkliga denna gemensamma önskan genom att lansera flygningar som löser problemet. Detta gäller specifikt rutten Amsterdam - Curaçao, en ö i Karibien. Tjänsten kommer dock inte att vara gratis, utan kommer att kosta 48 dollar. En utgift som många gärna betalar för att få uppleva en så "fridfull" resa som möjligt, så pass mycket att nyheten tycks ha välkomnats mycket positivt av kunderna. Barn kommer dock inte att förbjudas från planet och de kommer fortfarande att vara ombord, men separerade från kupén som företaget har definierat som "endast för vuxna". Denna del av flygplanet är placerad i den främre delen av flygplanet, separerad från resten av fordonet av väggar och gardiner, för att göra det så ljudisolerat som möjligt.

Advertisement

Priset och fördelarna med ett flyg med barnfria zoner

Priset och fördelarna med ett flyg med barnfria zoner

Alan Wilson/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Det finns 93 platser tillgängliga i den barnfria delen och de kan bokas av passagerare från 16 år och uppåt. Varje rutt kommer därför att kosta cirka 450 kronor, men inte bara det för i området reserverat för vuxna finns det också nio platser med mer benutrymme, till ett pris av cirka 108 dollar (runt 1000 kronor). Detta område uteslutande "för vuxna", hävdar företaget, är perfekt för dem som ska göra en affärsresa och för par som inte har barn.
Dessutom är detta även mycket fördelaktigt för barnfamiljer som i och med detta får mer utrymme och slipper eventuella klagomål från andra passagerare.

Atilay Uslu, grundare av det första europeiska flygbolaget att erbjuda denna tjänst, säger: "Ombord på våra flygningar försöker vi alltid möta våra kunders olika behov och försöker även locka resenärer som letar efter lite extra sinnesro under deras flygningar. Vi tror också att detta kan ha en positiv effekt på föräldrar som reser med små barn. De kan njuta av flygningen utan att oroa sig om deras barn låter lite." Andra flygbolag har redan introducerat flygningar med zoner som är förbjudna för barn, bland andra AirAsia på sina långdistansflygningar, IndiGo, som har två områden där barn under 12 år inte har tillträde, och Scoot, i Singapore, som invigde Scoot-in-Silence-hytter redan 2013. Dessutom erbjuder Corendon även hotellpaket med rum endast för vuxna på olika destinationer, bland annat på Ibiza och Bodrum.

Vad tycker du om den här idén?

Advertisement