En 95-årig jordbrukare slutar inte odla majs och tar till och med med sig sin odling till äldreboendet

av sofia

19 November 2023

En 95-årig jordbrukare slutar inte odla majs och tar till och med med sig sin odling till äldreboendet
Advertisement

En passion som varar livet ut och som kommer att finnas med oss ​​för alltid, på detta sätt skulle man verkligen kunna beskriva fallet med mannen vi nu ska berätta om som nu är pensionerad och inte ännu känner sig redo att släppa allt det han alltid har ägnat sig åt, jordbruk. Låt oss ta en närmare titt på hans historia.

Advertisement

Berättelsen om Bob, en 95-årig bonde som nu bor på ett äldreboende

Berättelsen om Bob, en 95-årig bonde som nu bor på ett äldreboende

KCRG-TV9/Youtube screenshot

När vi engagerar oss med kropp och själ i många år i något vi bryr oss om är det praktiskt taget omöjligt att ge upp det. Du kan ändra din livsstil, ändra dina vanor, samtidigt som du fullföljer dina passioner på alla tänkbara sätt. Detta är vad den äldre mannen vi ska prata om idag lär oss. Bob Pflughaupt är en 95-årig man från Iowa i USA som har ägnat hela sitt liv åt att odla majs. Och han tänker inte sluta. Trots att hans höga ålder tvingade honom att flytta till ett äldreboende i Marion, Iowa, tog Bob sin majs med sig och fortsatte att odla den på anläggningens lilla utomhusområde. Det rör sig om en sann passion som han delade med de andra på boendet och lärde dem hemligheterna och jordbruksteknikerna som han lärt sig under många år efter att ha arbetat ute på fälten.

"Jag är för ung för att gå i pension," förklarar han. "Jag har fortfarande ett år av jordbruk kvar i mig." Bob växte upp på en gård med sina föräldrar och fyra systrar, två av dem äldre och två yngre än honom. Här odlade han majs, hö, sojabönor och havre samt arbetade med uppfödning av grisar, nötkreatur och fjäderfä. Under sin verksamhet som lantbrukare experimenterade Bob med några innovativa lösningar som han själv skapade, till exempel hittade han ett sätt att koppla ihop två traktorer för att öka dragkraften vid behov. ”På den tiden hade vi lite av allt för att ta hand om gården. Vi hade också en trädgård och en fruktträdgård. Det enda vi åkte till stan för var socker och salt - säger han - Och så var det för de flesta. Vi hade färska ägg, mjölk och slaktade grisar eller boskap för att kunna äta kött. Vi var väldigt självförsörjande.”

Advertisement

95 å gammal fortsätter han att odla majs på äldreboendet

95 å gammal fortsätter han att odla majs på äldreboendet

KCRG-TV9/Youtube screenshot

Även om den äldre mannen nu är på äldreboendet, fortsätter han att ta hand om sin gård i Buchanan County, dit han flyttade 1950 med sin fru för att dra fördel av de mindre betungande skatterna. Nu är huset sålt, men jordbruksmarken ägs fortfarande av honom. Hans svärson, Dave, följer ofta med honom för att övervaka skörden, varav en del har flyttats till äldreboendet för att Bob ska kunna fortsätta utföra sitt arbete. "Vi planterade åtta majsfrön utanför hans fönster och tog hand om det när det växte", säger hans dotter Jane. "De andra invånarna var väldigt intresserade av vad som hände. Många visste inte att det var någon skillnad mellan söt majs som de äter och majsen från åkrarna. Vi tog chansen för att lära människor något nytt."

”Jag hoppades att majsplantorna här skulle växa lika bra som de på gården. Allt verkar gå bra", sa Bob. "Majsen är definitivt mycket mer produktiv nu än när jag sådde min sista gröda för flera år sedan. Då var en stor skörd 50 bushels per hektar. Vi sådde hälften så många frön nu och jag trodde aldrig att jag skulle se 200 bushels - måttet på torr och våt kapacitet i Storbritannien - per hektar. Jordbruket fortsätter att förändras." I 35 år höll familjen gården igång med hjälp av en deltidsarbetare, men när Bob drabbades av en stroke 2016 bestämde han sig för att överlåta sin gård till Bud och Dave Miller och fortsätta att övervaka skörden. "Jag har fortfarande ett år av skörd framför mig", säger Bob, som har en riktig tävling med sina klasskamrater på pensionärshemmet för att gissa hur höga hans plantor kommer att växa. Vem kommer att vinna?

Advertisement