Man har hittat antika brev ämnade franska sjömän som aldrig kom fram och som därför aldrig tidigare har lästs

av sofia

14 November 2023

Man har hittat antika brev ämnade franska sjömän som aldrig kom fram och som därför aldrig tidigare har lästs
Advertisement

I forna tider var det enda sättet att kommunicera med andra människor på genom handskrivna brev och dessa antika brev är en fascinerande kvarleva från en nu förlorad era. Över tvåhundra år senare har många av dessa historiska fynd öppnats och gjorts offentliga. Idag ska vi tack vare en professor titta närmare på innehållet.

Advertisement

Brev till franska sjömän skrivna under det sjuåriga kriget

Brev till franska sjömän skrivna under det sjuåriga kriget

Cambridge University

Frankrike, mitten av 1700-talet. De franska sjömännen var ute på havet, medan deras familjer var långt borta och saknade dem. Så de vände sig till det enda verktyget de kunde använda för att komma i kontakt med sina nära och kära, nämligen handskrivna brev. En vardag med smartphones och textmeddelanden som möjliggjorde omedelbar kommunikation låg vid den här tidpunkten långt in i framtiden. I det här fallet, för att täcka det "korta" avståndet mellan Frankrike och Storbritannien, var det enda sättet att kommunicera på via brev.

Många av dessa brev nådde dock aldrig sin destination och mer än hundra av dem beslagtogs av Royal Navy under sjuårskriget, överlämnades till amiralitetet i London och glömdes bort med tiden utan att någonsin bli lästa. Åtminstone tills nu. De brev som skrevs 1757/1758 förblev övergivna i National Archives i Kew, London, tills en professor hittade dem och bestämde sig för att läsa dem.

Advertisement

En fransk kvinnas ord fulla av kärlek till sin man som är sjöman

En fransk kvinnas ord fulla av kärlek till sin man som är sjöman

Cambridge University - Renaud Morieux

Renaud Morieux, från fakulteten för historia vid University of Cambridge och Pembroke College, Storbritannien, har äntligen gett röst, nästan tre århundraden senare, till orden från franska mödrar, fästmöer, systrar och fruar som längtade medan de väntade på att sjömännen skulle komma tillbaka medan de stod inför ständiga faror. Inuti dem hittade professorn utdrag ur dåtidens dagliga liv fullt av starka känslor, som vi får ta del av genom Renauds läsning.

"Jag skulle kunna tillbringa hela natten med att skriva till dig... Jag är din trogna hustru för alltid. God natt min kära vän. Det är midnatt. Jag tror att tiden är inne för mig att vila” är orden som Marie Dubosc skriver till sin man Louis Chambrelan, förste löjtnant på det franska örlogsfartyget Galatée, omedveten om att fartyget hade attackerats av engelska trupper. Paret skulle aldrig ses igen och Maries brev lästes aldrig av Louis. Kvinnan överlevde circa ett år till från det att hon skrev brevet, medan hennes man ännu inte hade kommit hem. Chambrelan lyckades dock överleva sin resa och gifte om sig 1761.

Breven från mitten av 1700-talet lästa av professorn i engelska

Breven från mitten av 1700-talet lästa av professorn i engelska

Cambridge University/Youtube

Det tog Morieux flera månader att avkoda de hundratvå breven. De var skrivna med en mycket speciell och ofta obegriplig handstil, men till slut dechiffrerades de. ”Det fanns tre högar med brev som hölls ihop med band. De var väldigt små och förseglade. Jag insåg att jag var den första personen som läste dessa mycket personliga meddelanden sedan de skrevs. De tilltänkta mottagarna hade aldrig fått denna möjlighet. Det var väldigt känsloladdat”, förklarade professorn. ”Dessa brev handlar om universella mänskliga upplevelser, inte bara om Frankrike eller sjuttonhundratalet. De visar hur vi alla möter livets stora utmaningar."

Av de 60 137 franska sjömän som var i krig 1758, tillfångatogs 19 632 och fängslades i Storbritannien. Många släpptes senare, men de läste aldrig de rörande orden som skrevs för dem i dessa brev. Ett annat anmärkningsvärt exempel är det som riktats till Nicolas Quesnel då hans mor Marguerite förmodligen hade vänt sig till en skriftlärare för att låta sin son veta att "På årets första dag skrev du till din fästmö. Jag tänker mer på dig än dig på mig. I vilket fall önskar jag dig ett gott nytt år, fullt av välsignelser från Herren. Jag tror att jag är på väg att dö, jag har varit sjuk i tre veckor. Hälsa till Varin, det är bara hans fru som ger mig nyheter om dig." Några veckor senare skrev hans flickvän Marianne till den unge sjömannen: "Det svarta molnet är borta, brevet din mamma fick från dig har lättat upp stämningen."

Bortglömda brev som dock innehåller liknande problem som de vi har idag

Tankar, känslor och även små familjetvister som påminner om de vi har idag, trots att kommunikationsverktygen har utvecklats. Det är verkligen spännande att få läsa dessa gamla brev, håller du inte med?

Advertisement