När ett husdjur dör gör det lika ont som när man förlorar en människa man håller av enligt psykologerna

av sofia

22 April 2019

När ett husdjur dör gör det lika ont som när man förlorar en människa man håller av enligt psykologerna
Advertisement

Att säga farväl till din fyrbenta vän skapar en mycket intensiv smärta, jämförbar med vad du känner när du förlorar en älskad. Ett sådant uttalande kan tyckas överdrivet för dem som aldrig ägt en hund eller en katt men det är faktiskt sant. Det är inte bara en åsikt som delas av andra människor som har upplevt liknande situationer men psykologernas tekniska åsikt. Ett husdjurs död är en sorg precis som vilken annan.

via psychologytoday.com

Advertisement
pixabay

pixabay

Tyvärr är det inte alltid lätt att förklara sitt emotionella tillstånd gentemot andra och man kan inte begära lediga dagar som när en familjemedlem dör. Detta gör smärtan ännu svårare att hantera, eftersom man inte heller kan stanna upp ett ögonblick för att bearbeta sitt lidande. Man kan inte heller räkna så mycket med förståelse från vänner och kollegor. Detta händer särskilt när ingen av dem någonsin har varit i en liknande situation.

En undersökning från psykologiska institutionen i Central Lancashire University i Storbritannien har visat att bandet mellan människor och husdjur är jämförbart med det mellan människor.

Advertisement
pixabay

pixabay

Man behöver ju knappast säga att en hund eller katt blir som en familjemedlem. Relationen med dem aktiverar samma processer i hjärnan och för hormonerna som när mänskliga relationer etableras. Vem som helst som kramar eller gosar med sitt djur som om det var den bästa livspartnern är inte alls galen och om någon annan tycker det spelar det ingen roll eftersom sanningen är helt annorlunda.

Dessa bedårande varelser lever tyvärr relativt kort jämfört med en person, följaktligen lämnar de ett enormt tomrum när de går bort.

pixabay

pixabay

Enligt Dan Reidenberg måste denna typ av sorg bearbetas utan att man undertrycker sina känslor. I den här processen borde man inte ha bråttom för att alla har sin rytm och det är onödigt att jämföra sin egen smärta med den hos någon annan. Om man lider av sorgen bör man inte skämmas för det eftersom det inte alls är konstigt. Du bör inte tveka att fråga någon om hjälp, vare sig det är en vän, din familj, en stödgrupp eller en terapeut.

Källa:

https://www.uclan.ac.uk/

Advertisement