Pappa sjöhäst förbereder sig för att föda: några sekunder senare händer det lilla miraklet - TittaPaVideon.se
x
Pappa sjöhäst förbereder sig för…
17 dyrbara tricks som kommer att förenkla livet för alla föräldrar När jobbet inte är något för dig: 16 arbetstagare som ingen skulle vilja ha i deras företag

Pappa sjöhäst förbereder sig för att föda: några sekunder senare händer det lilla miraklet

16 Februari 2018 • Av Linda Solari
5.977
Advertisement

Sjöhästar är vanliga fisk i haven runt om i världen, utom i Norra ishavet, Arktiska havet eller Arktiska oceanen. Namnet kommer från deras likhet med hästen, särskilt synlig på huvudet och bröstfenorna (ligger strax under gälarna) som liknar öron.

Den vertikala linjen av dessa fiskar har utvecklats under miljontals år att tillåta dem att anpassa sig till kustområden med ett överflöd av alger, koraller och rev som sjöhästar klamra sig fast vid behov med gripsvansen.

Men deras ovanliga egenskaper slutar inte här, för även när det gäller reproduktionssystemet finns det överraskningar.

Hippocampi är ett sällsynt exempel på manliga graviditet, den process genom vilken det inte är honan, men hanen, som bevara själva äggen under inkubationstiden. Faktum är att honan sätter in dem i en viss ficka på hennes partner och förbereder sig för att producera fler. Det är han som genmgår den delikata fasen av "söt väntan", under vilken magen kan nå enorma dimensioner.

Vid slutet av inkuberingstiden, som kan pågå mellan 9 och 45 dagar beroende på art, föder hanen fram avkomman genom en riktig födelse: hans andnings ökar, hans muskler börjar att dra ihop sig, och hundratals nya liv tittar ut på världen innan pappan hamnar på botten utmattad.

Liksom de flesta fiskar, överger sjöhästar sina barn efter födseln: deras strategi är att fokusera på kvantitet, och därför föder de fram så många som 2000 på en gång.

I det här videon från The Deep Hull-akvariet i Storbritannien kan du se detta sällsynta och fascinerande fenomen.

Tags: DjurHavet

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack