Här är anledningen till varför det kan vara väldigt farligt att frigöra en guldfisk i naturen

av Sabrina d'Andrea

05 November 2017

Här är anledningen till varför det kan vara väldigt farligt att frigöra en guldfisk i naturen
Advertisement

En av de största hoten mot ekosystemens känsliga balans är införandet av främmande arter av människor. Väldigt ofta, när man vill bli av med ett djur eller en växt, går man med det ut i naturen utan att ta hänsyn till olika möjliga konsekvenser av det. 

I detta avseende utfördes en oroande studie i Australien om ett djur vi håller kärt: guldfisken (Carassius auratus) med ursprung från Östasien. Det har nämligen noterats att i dess områden, som i många andra delar på Jorden, släpps ofta dessa djur fria i floder och sjöar när deras ägare har tröttnat på att ha kvar dem. 

Ibland släpps de faktiskt för att "ges ett bättre liv", utan att ha minsta aning om hotet det kan representera. 

via murdoch.edu

Advertisement
its-interesting

its-interesting

Om den ofarliga stackars fisken i vår glasskål, verkar så oskyldig, förvandlas den helt och hållet i naturen. Med en varierande kost och gott om utrymme att röra sig på kan den nå stora dimensioner (över 20 cm), som röding eller karp. 

Eftersom den tillhör en främmande art, är de andra arterna i vattnet inte utrustade för att möta den: fisken slukar fiskägg, kräftor, yngel och växter, och sätter ur balans näringskedjan i dess miljö. 

För att göra saken värre finns det också fiskens benägenhet och vilja att migrera: studien visar att guldfisken i naturen åker igenom 200km på ett år!

Advertisement
its-interesting

its-interesting

Förutom att förstöra miljön, kan guldfisken ge upphov till virus och "främmande" bakterier mot vilka de inhemska fiskarna saknar immunförsvar. Av denna anledning, även när den är död, ska den ALDRIG kastat i toaletten

boston.com

boston.com

Sammanfattningsvis, om du har fått en guldfisk i present eller köpt en men inte vet vad du ska göra med den, försök hitta någon att ge den till, lägg upp en annons på Internet eller försök till och med fråga om affären vill ha den tillbaks. Att firgöra den i naturen är det dummaste man kan göra! 

washingtonpost.com

washingtonpost.com

Att skapa ett miljövänligt klimat är inte lätt, men det är absolut inte omöjligt: dela den här informationen och lär (framför allt mindre) att respekt för miljön görs genom små vardagshandlingar. 

Advertisement