5 vanliga inredningsmissar som gör ditt hem oharmoniskt

av sofia

20 Maj 2024

Advertisement

Har du lagt ned tid, energi och pengar på att inreda ditt hem och känner nu att det bara ser kaotiskt och oorganiserat ut? Lösningen kan vara enklare än vad du tror.

Ibland kan entusiasmen och strävan efter att skapa en perfekt personlig tillflyktsort resultera i att vi faller i några till synes ofarliga fällor som påverkar rummets harmoni på ett negativt sätt.

Advertisement

1. Att ställa möblerna på ett olämpligt sätt

Freepik

Att placera möbler för nära varandra i ett litet rum eller för långt ifrån varandra i ett stort rum kan båda skapa en känsla av oordning.

Därför är det viktigt att inte ha för bråttom eller bli överväldigad av önskan att göra impulsiva köp. Ta tid på dig att noggrant överväga det tillgängliga utrymmet, proportionerna och funktionaliteten hos inredningen för att välja och arrangera alla inredningselement så att miljön blir välorganiserad och hemtrevlig.

Advertisement

2. För många olika färger

Freepik

För att skapa en balanserad och estetiskt tilltalande miljö är det viktigt att hålla sig till en begränsad färgpalett och välja högst tre eller fyra nyanser att kombinera. Att förbise denna grundregel kan snabbt resultera i en känsla av röra och oordning.

Därför är den mest framgångsrika strategin att välja två neutrala färger som grund och sedan tillföra en eller två ljusare färger för att ge liv åt utrymmet.

3. För många tavlor på väggarna

Freepik

Att hänga upp målningar och fotografier på väggarna kräver en viss estetisk känsla, och att bara hänga upp dem slumpmässigt är ett vanligt misstag som ofta underskattas.

Den bästa lösningen är att först välja ut alla ramar som ska hängas upp och lägga ut dem på ett bord eller direkt på golvet. Detta ger en förhandsvisning av det slutliga arrangemanget och ger dig chansen att förstå hur du bäst framhäver varje element. Först när du har en tillfredsställande layout kan du gå vidare med upphängningen.

4. Att blanda olika material

Freepik

Om du gillar att blanda olika stilar och att hämta inspiration från sådant du ser runt omkring dig är det viktigt att hitta en balans. För många olika material och stilar kan snabbt göra ditt hem till något som liknar en loppmarknad mer än ett hem.

Tänk på att du inte behöver inkludera varje föremål du tycker om. I dessa situationer är det bättre att välja enkelhet, och kom ihåg att du alltid kan ändra eller lägga till saker till ditt hems inredning senare.

5. Utspridda prylar

Freepik

Att samla en mängd olika objekt av olika stilar och funktioner bidrar bara till att skapa oordning, även om de är noggrant utplacerade. Ett bättre alternativ är att koncentrera sig på en enda samling och tillfälligt förvara resten i ett skåp eller en stängd möbel tills det är dags för en framtida omorganisation av utrymmet.

När man renoverar och inreder sitt hem är det lätt att falla i vanliga fällor som kan göra ens personliga tillflyktsort till en rörig plats. Kom ihåg att hemmets harmoni ligger i balansen mellan utrymme och inredning, färger, konstverk, material och dekorativa element.

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar