Att ta av sig skorna när man kommer hem är inte bara något vi bör göra av artighetsskäl. Här är 3 andra goda anledningar till att göra det - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att ta av sig skorna när man kommer…
Fiskarna: det här är vad som gör dem till det mest romantiska av alla stjärntecken Hur mycket lön borde någon som är mamma på heltid tjäna?

Att ta av sig skorna när man kommer hem är inte bara något vi bör göra av artighetsskäl. Här är 3 andra goda anledningar till att göra det

1.050
Advertisement

Flera internationella kulturer har såsom den svenska en mycket intressant, oskriven regel: innan du går in i huset tar du av dig dina skor. I sig kan det verka som ett banalt begrepp, men bakom detta val finns det ett flertal olika skäl som rör både hygien, artighet och avkoppling.

Naturligtvis är alla fria att göra som de vill i sitt eget hem, mindre när man istället är gäst i andras hem. Men varför väljer man då att ta av sig skorna? Därför att det finns åtminstone 3 bra skäl att inte bära dem hemma.

1. Man motverkar smuts

image: pexels.com

En studie från University of Arizona har beräknat att utanför vårt hem samlar vi på oss mer än 400 tusen bakterier, inklusive patogener som kan orsaka hjärnhinneinflammation, diarré, lunginflammation, infektioner i sår och så vidare, med skorna kan vi dessutom ta med giftiga ämnen såsom rester av herbicider in i huset.

Allt detta hamnar på golven, samma golv som vi sedan kanske lägger oss ner på för att se en film,  sätter oss ner på för att läsa eller där vi låter våra barn leka. Kort sagt är valet ditt om du vill ha rena eller smutsiga golv.

2. Avkoppling

image: pixabay.com

Efter en lång dag av att springa fram och tillbaka är fötterna en av de mest stressade delarna av kroppen. Också av denna anledning vill vi kunna släppa ut våra fötter ur skorna när vi kommer in i huset. Att göra det så fort du passerar tröskeln ger enorma fördelar, både från emotionell synvinkel (att lämna skorna vid dörren när man återvänt hem är som att lämna alla dagens problem) och ur fysisk synvinkel. Enligt vissa studier hjälper det att gå barfota till att förhindra platta fötter och återställer fotsulans naturliga kurvor.

Dessutom hjälper promenader utan skor till att hålla musklerna i våra fötter aktiva, som inte stimuleras när de är instängda i skor.

Advertisement

3. Respekt för andra

image: pixabay.com

Hur många gånger stör du grannarna när du går runt i huset med skor? Och hur många gånger blir du offer för denna olägenhet? Tja, lösningen är inom räckhåll: ta av dina skor innan du passerar tröskeln till ditt hem. Detta kommer inte bara att hjälpa ditt sociala liv inom bostadsrätten, men kommer också att bespara golvet från slitage. Till exempel påverkas parkett och trä starkt av skosulor. Kort sagt, även i det här fallet, skulle det vara bättre att gå runt hemma utan skor.

Att ta av dina skor när du kommer hem bör vara något naturligt, men om det inte har varit det för dig hittills, finns det fortfarande gott om tid för att börja, från och med IDAG!

Tags: PraktiskaHus
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack