Skvaller dör ut när det når en intelligent persons öron - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Skvaller dör ut när det når en intelligent…
7 saker som ett barn aldrig kommer att veta om sin mamma Dessa är exempel på 6 mammatyper som påverkar sina barns utveckling på ett negativ sätt

Skvaller dör ut när det når en intelligent persons öron

761
Advertisement

Var och en av oss tycker att andras "skvaller" är ett förkastligt beteende som bör fördömas, men i verkligheten är vi inte alltid så konsekventa.

I själva verket när det händer att någon nära oss på ett ondskefullt sätt börjar berätta om andras liv, lyssnar vi intresserade och vi vill inte missa ett enda ord för att sedan kunna rapportera det vidare till någon annan med alla detaljer.

Sanningen är att inte alla kan motstå lusten att skvallra. Skvaller är faktiskt som en epidemi som bara en intelligent person kan stoppa och vinna över

Socialpsykologen Gordon Allport hävdade i sin bok "Psykologin bakom rykten" att människor behöver skvaller för att förstärka känslan av att tillhöra en grupp genom att gå emot någon annan. Dessutom ökar dessa beteenden välmåendet, eftersom de hjälper till att frigöra endorfiner och bekämpa stress. I vissa fall blir skvaller ett instrument för social kontroll, då det ger makt till dem som utövar det. Dessa kommer omedelbart att hamna i centrum och komma ut ur sin vanliga rutin och därmed dra nytta av skvallret.

Men skvaller är aldrig fritt från bedömning och är heller varken positivt eller konstruktivt. I dagens samhälle som domineras av sociala medier har det blivit ännu mer farligt och skadligt, eftersom ryktens smittsamhet har multiplicerat exponentiellt. På grund av detta används de mer och mer av dem som har intresse av att ackumulera makt snabbt, även om det innebär att gå emot både sanning och logik.

image: pixabay

Det enda sättet att försvara sig mot skvaller är intelligens, som fungerar som ett hinder för falsk information och illvilja, samt släcker en gnista i tid som annars skulle kunna bränna någon. Hur fungerar detta? Genom att avbryta kedjan av skvaller. Det är därför lämpligt att beakta dessa överväganden:

  • Rykten sprider sig när någon vill bli käns och få makt på andras bekostnad. För att förhindra detta kan vi antingen inte lyssna eller agera med bestämdhet, sätta gränser och klargöra vår ståndpunkt.
  • Vi måste vara medvetna om att i varje grupp eller samhälle finns det alltid en skvallertacka som älskar att prata illa om andra och sprida rykten.
  • Vi måste alltid vara klara och tydliga i vårt beteende, för att avslöja en skvallertacka är ord ibland inte tillräckligt, man måste agera.

Var därför smart: sluta lyssna och sprida skvaller och prata om mer roliga och viktiga ämnen.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack