Håller du på att gå upp i vikt? Det är din bästa kompis fel enligt forskarna - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Håller du på att gå upp i vikt? Det…
Människor med ett gott hjärta blir ofta orättvist behandlade, men de är de mest lyckliga Yngre syskon är oftast de roligaste i familjen

Håller du på att gå upp i vikt? Det är din bästa kompis fel enligt forskarna

725
Advertisement

Om du har försökt att gå ner i vikt utan att uppnå önskade resultat, kanske du borde sluta hoppa från en diet till en annan i jakten efter den bästa. Det vore bättre om du såg dig omkring. I slutändan är det ingen större skillnad mellan en bantningskur och en annan, det som i stället påverkar din vikt är människorna i din omgivning.

Detta framgår av en studie publicerad i New England Journal of Medicine, som jämför fetma med en social smitta.

image: CBS (Mike and Molly)

Idén som ledde de två forskarna Nicholas A. Christakis och James H. Fowler är att det på sociala medier finns en tendens att härma beteenden, även när det gäller kosthållning. Studien undersökte 12 000 vuxna och deras sociala relationer och representerade dem som punkter och linjer på en karta. På detta sätt var det lätt att se att när en punkt förstorades - det vill säga när någon gick upp i vikt - så gjorde även punkterna runt omkring den personen det.

Det var sålunda möjligt att avgöra risken för fetma i procent jämfört med graden av social relation. I synnerhet ökar risken med 57% om den som går  upp är en vän, 40% om det är en bror / syster och 37% om det är partnern.

image: Bright/Kauffman/Crane Productions/Warner Bros (Friends)

Vidare kan "smittan" enligt forskarna sträcka sig ut till tre grader av social separation. Det betyder till exempel att om din väns bror går upp i vikt, kan du bli "smittad", men om det är brodern till din väns vän, kan du vara säker på att du inte kommer att gå upp i vikt.

Däremot påverkar det fysiska eller geografiska avståndet inte risken för smitta. Om din väns bror blir tjock, spelar det ingen roll att han bor i Tokyo och du i Rom, risken ökar ändå att du skulle kunna se skillnad på vågen.

Anledningen till denna smitta ligger i det faktum att begreppet "norm" är en social konstruktion av den grupp vi tillhör. Christakis förklararing är att: "vi bildar oss en uppfattning om vad som är en acceptabel kroppsform baserat på det som omger oss". Om dina föräldrar är tjocka, kan det tyckas vara normalt för dig också.

Faktum kvarstår att deras kroppsmassa bestäms av många andra faktorer, i första hand matvanor, fysisk aktivitet, sjukdomar, gener. Så istället för att byta vänner, ta med dem till gymmet ;)

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack