Vi bör lära våra döttrar att vara modiga, inte perfekta - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Vi bör lära våra döttrar att vara…
Att vara trogen är ett tecken på intelligens, otrogna människor är mindre Karma, tråden som binder samman våra handlingar från det förflutna med nuet och framtiden

Vi bör lära våra döttrar att vara modiga, inte perfekta

472
Advertisement

Pojkar och flickor står inför olika utmaningar. Att bevisa detta var en psykolog vid Columbia University, som på 70-talet genomförde en serie experiment på barn i femte klass, där hon fick dem att utföra nya uppgifter.

Hon drog slutsatsen att flickorna var mer benägna att inte slutföra uppgiften och att de i genomsnitt gav upp innan pojkarna. Något som är intressant är att ju mer flickorna var smarta och ju högre deras IQ var, desto snabbare gav de upp. De smarta pojkarna betedde sig dock på ett annat sätt och antog nyheten som en intellektuell utmaning som fyllde dem med energi och motiverade dem till att intensifiera sina ansträngningar.

Varför allt detta? I verkligheten överskred de flesta av flickorna pojkarna i alla ämnen, inklusive matematik. Därför har skillnaden i deras beteende ingenting att göra med bristande kompetens eller kunskap, utan snarare har det med hur man hanterar utmaningar att göra.

image: unsplash

Flickorna börjar snabbt tvivla på sina förmågor, förlora självförtroende och ge upp, medan pojkar tror att de inte kan lösa problem eftersom de är mer komplicerade. Flickor tenderar också att tänka att deras färdigheter är oföränderliga, medan pojkar tror att de kan utvecklas genom ansträngning.

Dessa beteenden upprätthålls även i vuxen ålder. Det har faktiskt visat sig att män i genomsnitt presenterar sig vid en arbetsintervju med endast 60% av de färdigheter som krävs. Tvärtom hittar kvinnor bara modet att ansöka om jobbet om de uppfyller 100% av kraven.

image: unsplash

Dessa så pass olika förhållningssätt mellan män och kvinnor kommer främst från barns uppfostran, som lär pojkar att vara modiga och möta utmaningar och flickor att vara perfekta och försiktiga. Tyvärr är många idéer om könsdefinition fortfarande djupt rotade i det kollektiva undermedvetna. Föräldrar fortsätter att lära sina söner att inte vara rädda och att inte gråta, medan flickor får lära sig att inte vara slarviga, att alltid vara perfekta och uppföra sig diskret.

Små flickor får lära sig att le och att få bra betyg i skolan. Det är förbjudet för dem att komma hem täckta av lera efter att ha lekt. Föräldrar tenderar däremot att ha mer överseende med pojkar och tillåta dem att leka utomhus, bli smutsiga och klättra i träd. På detta sätt uppmuntras de att ta risker.

Advertisement
image: Unsplash

Tvärtom uppmanas flickor att undvika risker och att stanna i bakgrunden där de kan vara säkra och inom sin bekvämlighetszon. Oavsiktligrn begränsar föräldrarna på detta sätt flickors potential.

Men när vi lär tjejer att vara modiga kan de göra fantastiska saker eftersom de har en enorm potential. Kanske är det just det vi är rädda för? ;-)

Tags: BarnPsykologi
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack