Ofta lyssnar känsliga personer på andra människor först med sitt hjärta, sedan med öronen - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Ofta lyssnar känsliga personer på…
20 berömda fraser av Pablo Neruda om kärleken och livet Att sjunga, framförallt i kör, kan ha välgörande egenskaper för andningen och hjärtrytmen

Ofta lyssnar känsliga personer på andra människor först med sitt hjärta, sedan med öronen

Av sofia
1.170
Advertisement

Varje dag kommer vi i kontakt med en mängd människor - hemma, på jobbet och på sociala medier - med vilka vi kommunicerar, men ofta på ett felaktigt sätt.

Med kommunikation menar vi ett intellektuellt och känslomässigt utbyte och för att detta ska äga rum är det nödvändigt att inte bara tala, utan också framförallt att lyssna. Om mängden daglig kontakt har multiplicerats exponentiellt - även tack vare tekniken - kan man inte säga det samma om vår förmåga att lyssna.

Här är det som hindrar oss från att lyssna och hur vi åtgärdar det.

De "mentala ljuden" som stör vår förmåga att lyssna

image: pixabay

Att lyssna kommer direkt från hjärtat, från den känslomässiga delen av oss. När vi inte längre kan lyssna, aktiverar vi ofta ett slags "automatiskt lyssnande", så det verkar som att vi uppmärksammar andra, men i verkligheten sker följande saker, som vi kan definiera som "mentala ljud":

  • 1. Vi vill inte öppna oss för andras övertygelser och sätta oss själva på prov.
  • 2. Vi tror att vi inte har något att lära av andra.
  • 3. Vi fokuserar för mycket på oss själva, vilket förhindrar att vi faktiskt ser andra.
  • 4. Vi lyssnar bara på sånt som bekräftar våra egna idéer.

Vårt sinne talar till oss hela tiden, röster från förr blandas med önskningar, rädslor, övertygelser, bekymmer och känslor. Det gör det svårt för oss att lyssna. Det är dock viktigt att undvika dessa ljud, eftersom grunden för mänskliga relationer är kapaciteten för djup, känslomässig och autentisk sammankoppling med andra och utan denna förnekar vi vår mänskliga natur.

Hur man kan utveckla sin lyssningsförmåga

image: pxhere

Hur kan man gå tillbaka till att lyssna?

  • 1. Tysta ditt sinne och sakta ner, så att du får lite kontroll över din omgivning. Du kan öva på att koppla ifrån dig själv ett tag varje dag från yttre ljud - mobiltelefon, trafik, tv, etc.
  • 2. Utveckla din förmåga att känna andras känslor, alltså din empati. Titta på din samtalspartner med ett leende och på ett uppriktigt sätt, för att få henne eller honom att förstå att du förstår det hon eller han säger.
  • 3. Var mottaglig för andra synvinklar, för omvärlden, öppna sinnet och var nyfiken. Var och en har upplevt olika saker i livet och har olika övertygelser i detta avseende, som är lika giltiga som ens egna. Ibland kan en enkel konversation avslöja något nytt och få oss att förändras, det gäller bara att ha modet att försöka.
Advertisement
image: pxhere
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack