Enligt denna undersökning tenderar intelligenta människor att ha få vänner - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Enligt denna undersökning tenderar…
Hur man känner igen ångest hos barn och hur man kan försöka motverka den Ibland kan andra människors sätt att behandla dig på även bero på ditt beteende

Enligt denna undersökning tenderar intelligenta människor att ha få vänner

Av sofia
1.182
Advertisement

I en värld som domineras av sociala medier och i vilken vänskap multipliceras med ett klick, är den som har få vänner en förlorare och begreppet ensamhet verkar inte längre vara på modet och målas till och med upp som något dåligt.

Trots detta är vissa människor glada även när de är ensamma, till och med framförallt eller enbart när de inte är i sällskap. Inte bara det: de är tydligen även de smartaste människorna. Detta framgår av en studie publicerad i British Journal of Psychology

image: pexels

Undersökningen som genomfördes av London School of Economics i samarbete med Management University i Singapore - undersökte 15 000 personer mellan 18 och 28 år, den åldersgrupp där vänskap konsolideras och där det finns flest möjligheter att skaffa nya vänner. Det har framkommit att de med högst IQ inte behöver interagera med andra för att må bra. Tvärtom har personer med låg eller genomsnittlig intellektuell koefficient visat en större tendens till socialisering.

Detta betyder självklart inte att de mest intelligenta människorna är asociala, utan visar helt enkelt en större grad av tillfredsställelse i att göra saker på egen hand. Som ett resultat har de få interpersonella relationer, noga utvalda bland de människor som de känner står dem nära och som de har mycket gemensamt med.

Forskarna sa att "individer med högre IQ än genomsnittet, som regelbundet träffar sina vänner, är mindre nöjda med sina liv". Så när relationerna minskar ökar deras grad av tillfredsställelse.

Men hur rättfärdigas då denna korrelation? Forskarna använde sig av The Savanna Theory för att finna en förklaring till detta beteende. Det är en teori som bygger på hjärnans utveckling och mänskliga beteenden från våran uppkomst till dagsläget. Enligt denna minskar behovet av att ha andra människor vid sin sida för att möta livets utmaningar i takt med att verktygen ökar, både de fysiska och de intellektuella.

Därför föredrar de mest intelligenta människorna, som är utrustade med de nödvändiga kognitiva resurserna, att lösa problemen själva. Tvärtom kan andra människor sakta ner dem eller bli ett hinder för dem.

image: pexels

Studien tog emellertid inte hänsyn till deltagarnas specifika historia, utan endast graden av socialt välbefinnande och den intellektuella koefficienten.

Hög intelligens har ofta associerats med personlighetsstörningar eller låg känslomässig intelligens. I den meningen hade det varit lämpligt att fördjupa forskningen och att även inkludera andra faktorer, för att få en bredare och mer fullständig bild av den intelligenta människans liv.

Sammanfattningsvis föredrar en mycket intelligent person som inte är särskilt förtjust i sociala relationer att söka glädje, inte så mycket i interpersonella relationer, utan hellre inom andra områden och aktiviteter som kan genomföras i ensamhet. Frågan är emellertid om det faktum att den har färre vänner beror det på att den har en lägre känslomässig intelligens.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack