Barn ärver enligt forskarna sin intelligens av mamman - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Barn ärver enligt forskarna sin intelligens…
Ibland är likgiltighet det mest intelligenta svaret vi kan ge Slösa inte tid på att förklara dig för någon som inte vill förstå

Barn ärver enligt forskarna sin intelligens av mamman

780
Advertisement

Mammor ni kan vara lugna, även om era barn verkar likna sin pappa mer, har de antagligen fått sin intelligens från dig. Enligt vetenskapen är mammor huvudansvariga för överföringen av intelligensgener.

Orsaken verkar finnas i de så kallade "konditionerade generna" som inte bara uppför sig annorlunda beroende på deras ursprung utan som också har en slags biokemisk etikett som gör det möjligt att spåra deras ursprung och även att avslöja om de är aktiva eller inte hos nedstigande celler.

Låt oss titta närmare på vad det rör sig om och hur det fungerar.

Ett flertal studier har visat att det är mer sannolikt att ärva intelligens från modern, vars gener som förs vidare finns på X-kromosomen

Redan 1984 upptäckte forskare vid University of Cambridge i en studie som rörde utvecklingen av hjärnan och konditionering av genomet, att faderns gener ansamlas i de känslomässiga centra i hjärnan - hypotalamus, amygdala, septum och preoptiska området eller det limbiska systemet som ansvarar för överlevnad och involverad i funktioner såsom sex, mat och aggression, men att de var helt frånvarande i hjärnbarken, det område där de mer avancerade kognitiva funktionerna utvecklas, såsom tänkande, språk och planering.

Sedan upptäckte Robert Lehrke att majoriteten av vår intelligens beror på X-kromosomen och som en följd av det, eftersom kvinnor har två är chanserna att överföra intelligens dubbelt så stor för mamman som för pappan.

En av de mest intressanta studierna genomfördes av enheten för socialhälsa av Medical Research Council i Glasgow, Skottland. En grupp på 12 686 ungdomar mellan 14 och 22 år intervjuades årligen från år 1994 och framåt. Forskarna tog hänsyn till olika faktorer, från hudfärg och utbildning till socio - ekonomisk status och konstaterade att deras IQ varierade med i genomsnitt endast 15 poäng jämfört med deras mammor.

Dessutom har andra studier visat att även fysisk och emotionell kontakt med mamman är viktig för barnens kognitiva utveckling. Forskare vid University of Minnesota har till exempel funnit att barn med ett starkt band till sina mammor redan utvecklar förmågan att spela komplexa spel vid två års ålder, är mer ihållande och löser problem med mindre frustration.

Anledningen är att ett starkt band erbjuder barnen den säkerhet och det förtroende som krävs för att utforska världen och därmed även svårigheter.

Samma slutsats som drogs av teamet av forskare vid University of Washington, enligt vilket ett starkt band och kärleken till mamman är grundläggande för tillväxten av vissa delar av hjärnan.

Detta beror dock på vår sociala struktur, som i allmänhet ser att mammor tillbringar mer tid med barnen när de är små.

Så pappor, ni behöver inte bli avskräckta, intelligens är ärftlig endast till 40-60%, så se till att spendera mer tid med dina barn;)

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack