Varför en mormor är så viktig under ett barns uppväxt - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Varför en mormor är så viktig under…
Här är 16 anledningar till varför Skorpionen anses vara det starkaste stjärntecknet Om du värderar din mentala hälsa bör du eliminera dessa 7 personlighetstyper från ditt liv

Varför en mormor är så viktig under ett barns uppväxt

15.434
Advertisement

I alla våras liv har den rollen som mor- och farföräldrar täckt, varit grundläggande för vår uppväxt. Enligt vissa forskare finns emellertid en viktig skillnad mellan mor- och farföräldrar. Deras studier har visat att mormorn är den som mest påverkar hur deras barnbarn formas och orsaken finns i generna. Forskare har delat upp resultatet av undersökningen av denna nära relation mellan barnbarn och mormödrar i 4 delar.

1. Att dela det genetiska arvet

image: pixabay.com

Generellt sett delar mor- och farföräldrar mindre än 25% av sitt genetiska arv med sina barnbarn. Mormorns DNA har dock visat sig innehålla den högsta graden av dem alla.

 

2. Bandet är starkare

image: pixabay.com

Just på grund av att mormorn delar mer delar av sin genetiska kod än de andra, har hon en starkare relation med sina barnbarn, även ur psykologisk synvinkel.

Advertisement

3. De är också mammor

Genestiskt  påverkar mormödrarna främst (25%) på X-kromosomen hos barnbarnen av båda könen, medan farmödrarna påverkar X-kromosomen endast hos de barnbarn som är flickor och inte hos pojkarna. Dessutom är mormödrarna mammor själva och delar därför ett moderligt band med sina barnbarn.

4. De förmedlar känslor

Den sistnämnda teorin, som återupptagits av den chilenska romanförfattaren Alejandro Jodorowsky, hävdar att i överföringsprocessen av gener, överför mammor även känslor till sina döttrar, som de följaktligen kommer att vidarebefordra till sina barn och så vidare.

Självklart menar den här studien inte på något sätt att bandet med de andra inte är lika stark eller lika meningsfullt. Forskarna som genomförde denna studie studerade främst de genetiska koderna som överfördes till andra generationer. Alla mor- och farföräldrar är speciella och unika i sina barnbarns liv, och detta råder det inga tvivel om.

Tags: FamiljPsykologi
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack