När en pappa är frånvarande påverkar detta barnets känslomässiga utveckling - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
När en pappa är frånvarande påverkar…
6 skäl till varför Vågen anses vara det mest ädla stjärntecknet Hur gammal är du? Ett test för att få reda på din kropps biologiska ålder

När en pappa är frånvarande påverkar detta barnets känslomässiga utveckling

921
Advertisement

Föräldrarna är båda viktiga. Deras närvaro eller frånvaro påverkar barns liv och hur de blir som vuxna. När fadersgestalten saknas, blir följderna annorlunda jämfört med de fall där mamman är frånvarande. Detta beror på att de två föräldrarna, hur viktiga de än båda är, täcker olika roller och fyller olika funktioner.

Mamman ses som en näringskälla under de första månaderna av livet och som en outtömlig kärlekskälla under resten. Pappan är istället den som stöder barnet under uppväxten i olika situationer. Därför kan det lämna outplånliga ärr när fadersgestalten saknas.

image: pexels.com

De som av olika anledningar inte haft möjligheten att kunna räkna med en pappa, kan i vuxenlivet uppvisa svårigheter att relatera till andra, uppleva osäkerhet och oro. Barnet ser pappan som något att jämföra sig med och det är genom att jämföra sig med honom som det kan konsolidera sina färdigheter och bli medveten om dem.

Att inte ha något att jämföra sig med, för att kunna bättra sig eller helt enkelt bestämma sig för att göra något annorlunda, gör att man aldrig blir säker på sina egna förmågor. Därför kan barnet, när det är vuxet, undervärdera sig som en följd av den mycket låga självkänslan som det har.

Tyvärr kan mammor inte alltid fylla luckorna som orsakas av pappans frånvaro, inte på grund av deras inkompetens, men för att det är mycket svårt att fullt ut förstå de känslor som ett barn utan pappa upplever och vilka hans/hennes behov är.

image: pixabay.com

När det gäller frånvarande pappor kan man aldrig generalisera. Varje situation är unik, det kan finnas olika skäl till varför en pappa är frånvarande, alltifrån ett frivilligt beslut till ett ofrivilligt. I alla fall är det bra att försöka hantera avsaknaden och försöka fylla den med de möjligheter som livet erbjuder oss. Detta kan innebära att man återupptar en relation med någon som i det förflutna har varit långt borta, om detta är möjligt och fördelaktigt. Annars kan man stärka banden med andra familjemedlemmar, såsom farbröder, mor-/farföräldrar eller andra anhöriga som kan hjälpa till på vägen, precis som en pappa skulle ha gjort.

Tyvärr är det alltmer vanligt med frånvarande pappor, i den meningen att män, även om de är med i bilden inte bidrar tillräckligt under barnets uppväxt, för att de låter sig distraheras av annat alltför ofta.

Att ha barn kräver engagemang och ansvar och insikten att det att inte vara där eller att inte vara engagerad som förälder kan försämra barnets uppväxt.

Tags: BarnFamiljKärlek
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack