Klarar du inte ljudet av att någon tuggar? Ditt tillstånd har faktiskt ett namn - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Klarar du inte ljudet av att någon…
Pappan sjunger ihop med sin dotter efter duschen och hon är så söt att era hjärtan kommer att smälta Det här uppträdandet med en japansk synkroniserad marsch är så perfekt att du kommer att bli hypnotiserad

Klarar du inte ljudet av att någon tuggar? Ditt tillstånd har faktiskt ett namn

7.781
Advertisement

Nej, du är inte en människa med låg tolleransnivå. Du är inte heller en gnällig människa om du tappar tålamodet varje gång någon ger för mycket ljud ifrån sig när de äter soppa. Det är inte ditt fel om allt detta händer när du hör någon tugga. Allt beror på en anomali i hjärnans främre del som gör dig "annorlunda" jämfört med en person som inte har denna anomali. Med medicinska termer har detta tillstånd ett specifikt namn: misofoni

image: pixabay.com

De människor som lider av misofoni har en överdriven känslomässig reaktion gentemot en viss kategori av ljud. Bland de som sätter igång denna reaktion finner vi säkerligen ljuden som skapas när någon tuggar, men även av att andra människor andas, jäspar eller visslar.

Under en lång tid ansågs misofoni helt enkelt ha med hur man är som person att göra, men djupare forskning inom området tyder på en skillnad i hjärnstrukturen på de som lider av den jämfört med en "frisk" individ.

Skillnaden ligger i den främre delen av hjärnan som är kopplad just till bearbetningen av ljud, misofoniska människor utvecklar ångest och uppvisar en ökad hjärtrytm när de utsätts för dessa ljud som de inte tollererar. Paralellt med det fysiska obehaget kan det också leda till verbala attacker gentemot den som ger ifrån sig ljudet.

Nu när detta tillstånd klassificerats ordentligt kan man också börja titta på läkemedelsbehandlingar som kan hjälpa till att begränsa detta käsnlomässiga svar, främst för de som upplever starkt obehag på grund av sin misofoni.

Men hur kan man då veta om man på riktigt lider av misofoni eller om man bara har låg tollerans gentemot personer som tuggar för högt? Den här videon borde ge er ett svar på den frågan, om ni inte alls känner er bekväma att lyssna på de ljud som finns i den så finns det en risk att ni lider av misofoni!

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack