10 logotyper av kända företag som gömmer hemliga betydelser

av Linda Solari

01 Januari 2018

10 logotyper av kända företag som gömmer hemliga betydelser
Advertisement

Det samtidiga bildspelet påverkas varje dag av sublima symboler och information, det vill säga med dolda meningar bland de olika mediebilder som hämtas på den omedvetna nivån. Det är inte en slump om många (om inte alla) av de mest kända företagen har logotyper inom vilka identifierbara symboliska strukturer, påverkar mottagarens psykologi eller förmedla information om företaget själv.

Advertisement

1. Amazons pil

1. Amazons pil

Claudio Toledo/ Flickr

Den digitala marknadsgigantens märke vid första anblicken verkar enkelt och med avsaknad av någon hemlig betydelse: de enda tecknen som inte är bokstäver är pricken och den färgade pilen under företagsnamnet. Tja, om du tittar närmare på pilen kan du se hur det ser ut som ett leende, en symbol som skulle ha till syfte att ge en känsla av kundnöjdhet. Dessutom ansluter pilen "a" och "z", vilket innebär att Amazon erbjuder ett fullständigt utbud.

Advertisement

2. Toblerones björn

2. Toblerones björn

Clint Budd/ Flickr

Har du någonsin titta på Toblerone chokladen och dess förpackning med ett kritiskt öga? Förutom att man märker en viss likhet mellan formen av chokladpyramiderna och Matterhorn på omslaget, kan man också märka björnen i skuggorna av berget: björnen, är symbolen för företagets stad, Bern.

3. Vaio: vågor och binärt system

3. Vaio: vågor och binärt system

http://flickr.com/photos/orsorama/ Wikimedia

Vaio-logotypen, ett av Sonys märken, som huvudsakligen används för uppbyggnad av bärbara datorer, består av en våg (till vänster) och siffrorna 1 och 0: vågen symboliserar digitalt medan siffrorna antalet binära system, båda grundläggande faktorerna för datorer.

4. BMW-emblemet

4. BMW-emblemet

bernardsie/ Pixabay

Många tycker att BMW-blå-vita emblem påminner om de första flygplans propeller, baserat på det första som företaget producerade (flygplanskonstruktion). I verkligheten ska det föreställa Bayerns flagga, en region i Tyskland där BMW grundades.

5. Apples äpple

5. Apples äpple

Clacker_Free_Vector_Images/ Pixabay

Den berömda Apple-logotypen, designad av Rob Janoff, visar ett äpple ur ett perspektiv där det kan se ut som ett körsbär. Biten på äpplet skulle dessutom symbolisera den grundläggande enheten för informationsteknik, byte, analogt med ljudet med det engelska ordet bettet (= "bite").

Advertisement

6. Dominos Pizza tärningar

6. Dominos Pizza tärningar

Mr. Blue MauMau/ Flickr

Dominos Pizza-restaurangkedja grundades 1960 av Tom och James Monaghan, som köpte en liten pizzeria i Michigan för att starta ett framgångsrikt företag. Kort efter, med tanke på restaurangens framgång, köpte de två till: det är nu den nuvarande logotypen skapades, tärningarna indikerar de första tre restaurangerna som öppnades av företaget.

7. Unilever U

7. Unilever U

Equipe unilever volei/ Wikimedia

Du undrar: Vad är Unilever? Jo, Unilever är ett enormt multinationellt företag som innehåller mer än fyra hundra varumärken inom mat och hygienprodukter. Bland de märken som ingår finns Algida, Lipton, Knorr och många andra. Dess logotyp är en U som innehåller 25 små symboler som tillhör de viktigaste företagen.

Advertisement

8. Hyundai handskakning

8. Hyundai handskakning

MilanMottl/ Pixabay

Titta man på Hyundai-logotypen ser man först ett mycket enkel H, början av varumärkets namn. Symboliken med denna logotyp är annorlunda: Bokstaven H är en stilisering av den mest kända gesten för samarbete, handskakningen, förmedlad för att ge känslan av förtroende till köparen.

Bild: TheDigitalArtist/ Pixabay

9. Toyotas tråd och nål

9. Toyotas tråd och nål

bernardsie/ Pixabay

Toyota-logotypen kan se ut som en tjur eller en cowboy med en hatt - inget kunde vara mer fel. Symbolen är faktiskt föreningen av bokstäverna T, O, Y, A som utgör namnet på företaget, och bilden representerad är den av en tråd som passerar inuti ett öga (hål i övre änden av 'nål); innan det blev ett bilföretag, var Toyota engagerad i produktion av textilier.

Advertisement

10. Hjulet av Continental

10. Hjulet av Continental

ContiTech AG/ Wikimedia

Continental var bland de första företagen som var inblandade i tillverkningen av däck. Konsekvent med sina produkter och med framgången inom bilindustrin kan Continental-logotypen erhållas genom att isolera de första två bokstäverna i namnet och symboliserar ett bilhjul.

Advertisement